FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

gleba

poprzez system korzeni stanowi środowisko, z którego roślina czerpie wodę i składniki pokarmowe; zawartość składników pokarmowych ma zasadniczy wpływ na jakość winogron; paradoksalnie g. zbyt bogate mogą spowodować brak dojrzałości winogron, g. ubogie dają winogrona bogate, w konsekwencji bardziej skoncentrowane; na jakość winogron i przyszłego wina duży wpływ ma także struktura g., jej skład mineralny i kolor; g. zawierająca kamienie, żwir i piasek jest dobrze wentylowana, pozwala na dotarcie korzeni na kilka lub kilkanaście metrów w głąb ziemi (np. médoc); w g. bardzo zwartych, gliniastych czy wapiennych korzenie często mogą przebić się zaledwie na kilka czy kilkanaście centymetrów (np. Pomerol); kolor g. wpływa na promieniowanie słoneczne; ciemna gleba rozgrzewa się szybciej niż jasna; winorośl może rosnąć na wielu typach g., ale określone odmiany dają znakomitą winorośl i wino tylko na niektórych, wyjątkowo predysponowanych do ich uprawy; g. jest najistotniejszym elementem każdego terroir; rozróżnia się wiele typów g., które odciskają swój ślad w osobowości wina; g. gliniaste dają wina nieco twarde, jędrne, mięsiste, potężne, alkoholowe, a g. krzemienna wina finezyjne, o subtelnych nutach kwiatowych, ale także o krzemiennym aromacie i smaku; na g. wapiennych rośnie winorośl dająca wino okrągłe, giętkie, sprężyste, o nucie mineralnej, kwiatowej i owocowej; g. łupkowe pozwalają na uzyskanie win rasowych i złożonych; w Morgon (Beaujolais) powstaje na łupkowych glebach wino z mocnym zapachem kirszu, a ta sama odmiana gamay na granitowej glebie Chiroubles jest kwiatowa i delikatna, a w sławnym Côte d’Or daje niezadawalające wyniki; na g. łupkowych powstają doskonałe rieslingi, banyulsy oraz porto; g. granitowe pozwalają na wytwarzanie win o dużym potencjale starzenia, silnych i eleganckich; granitowy żwir daje wina dystyngowane, delikatne, sprężyste; na g. kamiennych i żwirowych uzyskuje się wina o dużej elegancji i finezji (graves, médoc, rodan), ponadto gleby te gromadzą ciepło w dzień i oddają je w nocy, umożliwiając lepsze dojrzewanie owoców; miękka kreda, typ g. wapiennej, jest szczególnie predysponowana do wytwarzania białych win wytrawnych i najwyższej klasy win musujących (côte des blancs w Szampanii); z g. piaszczystych otrzymuje się wina lekkie

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

POKAŻ: