FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

temperatura podawania wina

zależy przede wszystkim od stylu wina i osobistych preferencji; jeśli jest zbyt niska, maskuje aromatsmak wina, podkreślając szczególnie jego gorzkość (wina czerwone, taninowe); jeśli jest zbyt wysoka, wino staje się płaskie, cienkie, eksponując surowy, przykry alkohol; białe wina z uwagi na brak tanin serwuje się zimne; zasadniczo wina musujące, szampany, młode, słodkie wina serwuje się zimniejsze, w temperaturze 5–10°C; bogate, pełne ciała białe burgundy, kalifornijskie i australijskie chardonnay lepiej jest podać w nieco wyższej temperaturze (10–13°C); wina o bardziej złożonym bukiecie i smaku również podaje się w nieco wyższej temperaturze; czasami można wykorzystać niższą temperaturę do ukrycia pewnych wad wina lub jego niskiej jakości; lżejsze czerwone wina typu beaujolais czy valpolicella najlepiej serwować w temperaturze 10–16°C; pinot noir, w tym czerwone burgundy, podaje się w temperaturze 13–18°C, w zależności od wieku i klasy wina; mocniejsze czerwone wina, takie jak wyższej klasy bordeaux, barolo, barbaresco, brunello, kalifornijski zinfandel lub cabernet sauvignon podaje się w temperaturze 18–19, a nawet 20°C, chociaż obecnie panuje przekonanie, że graniczną temperaturą powinno być 18°C; temperatura podawania wina w znaczym stopniu wpływa na jego smakzapach; wyższe temperatury będą minimalizować kwasowośćtaniny, jednocześnie powodując zwiększenie aromatu wina; zakres temperatur dla różnych stylów wina przedstawiono poniżej:

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

light-bodied, słodkie wina deserowe (np. trockenbeerenauslese, sauternes) 5–10 °C
Białe wina musujące (np. szampany) 6–10 °C
aromatyczne light-bodied białe wina (np. riesling, sauvignon blanc) 8–12 °C
Czerwone wina musujące (np. niektóre lambrusco frizzante) 10–12 °C
medium-bodied białe (np. chablis, sémillon) 10–12 °C
full-bodied deserowe wina (np. sherry oloroso, madera) 8–12 °C
Light-bodied czerwone wina (np. beaujolais, różowe wina prowansalskie) 10–12 °C
full-bodied białe wina ?(np. dojrzewane w dębie chardonnay, białe wina rodańskie) 12–16 °C
medium-bodied czerwone wina (np. burgundy grand cru, sangiovese) 14–17 °C
Full-bodied czerwone wina (np. cabernet sauvignon, nebbiolo) 15–18 °C
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

POKAŻ: