słodkość win musujących i spokojnych

zgodnie z legislacją europejską zawartość cukru w winach musujących i spokojnych ocenia się odmiennie w każdej kategorii, co może prowadzić niekiedy do nieporozumień (np. kiedy wino musujące extra dry w języku polskim na kontretykiecie opisywane jest jako półsłodkie); zawartość cukru resztkowego w winach spokojnych i musujących przedstawiono w tabeli

wina spokojne:

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

sec (dry, wytrawne)< 4 g/l
demi sec (medium dry, ?półwytrawne)4–12 g/l
moelleux (medium sweet, półsłodkie)13–45g/l
doux (sweet, słodkie)> 45 g/l

],[

wina musujące:

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

],[

brut nature (bez dosage d’expedition)0–3 g/l
extra brut (ekstra wytrawne)6 g/l
brut (bardzo wytrawne)< 12 g/l
extra dry (wytrawne)12–17 g/l
sec (dry, półwytrawne)17–32 g/l
demi sec (medium dry, ?półsłodkie)32–50 g/l
doux (sweet, słodkie)> 50 g/l

],[

zawartość cukru nie może różnić się więcej niż o 3 g/l od ilości podanej na etykiecie wina; słodkość; próg percepcji; słodkość porto; słodkość sherry; słodkość malagi; słodkość madery; style szampana; dosage d’expedition