zgodnie z legislacją europejską zawartość cukru w winach musujących i spokojnych ocenia się odmiennie w każdej kategorii, co może prowadzić niekiedy do nieporozumień (np. kiedy wino musujące extra dry w języku polskim na kontretykiecie opisywane jest jako półsłodkie); zawartość cukru resztkowego w winach spokojnych i musujących przedstawiono w tabeli
wina spokojne:
],[
sec (dry, wytrawne) | < 4 g/l |
demi sec (medium dry, ?półwytrawne) | 4–12 g/l |
moelleux (medium sweet, półsłodkie) | 13–45g/l |
doux (sweet, słodkie) | > 45 g/l |
],[
wina musujące:
],[
brut nature (bez dosage d’expedition) | 0–3 g/l |
extra brut (ekstra wytrawne) | 6 g/l |
brut (bardzo wytrawne) | < 12 g/l |
extra dry (wytrawne) | 12–17 g/l |
sec (dry, półwytrawne) | 17–32 g/l |
demi sec (medium dry, ?półsłodkie) | 32–50 g/l |
doux (sweet, słodkie) | > 50 g/l |
],[
zawartość cukru nie może różnić się więcej niż o 3 g/l od ilości podanej na etykiecie wina; słodkość; próg percepcji; słodkość porto; słodkość sherry; słodkość malagi; słodkość madery; style szampana; dosage d’expedition