FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

słodkość madery

typy (klasy) słodkości madery są nieco odmienne niż w przypadku porto (słodkość porto) i bardzo różne od innych win słodkich; według najnowszych przepisów, w zależności od zawartości cukrów, madera może być określana jako: bardzo wytrawna – extra seco (extra dry) jeśli zawartość cukru wynosi 34,2 g/l i mniej, wytrawna – seco (dry), gdy jest to 34,2–61,3 g/l, półwytrawna – meio seco (medium dry), gdy wynosi 61,3–81,1 g/l, półsłodka – meio goce (medium rich, medium sweet), jeśli mieści się w przedziale 81,1–99,8 g/l, słodka – doce (rich), jeśli jest większa niż 99,8 g/l; stare madery, szczególnie z klasycznych, szlachetnych odmian winorośli, których nie obejmowały bieżące, surowe przepisy unijne, mogą być dość zróżnicowane pod względem słodkości: sercial (dry – wytrawna) zawiera 18–65 g/l, verdelho (medium dry – półwytrawna) 49–70 g/l, boal (medium sweet – półsłodka) 78–96 g/l, malvasia (sweet – słodka) 96–135 g/l; s.m. jest równoważona naturalną, wysoką kwasowością tych win; typy madery; próg percepcji


POKAŻ: