Emilia-Romagna

Emilia-Romagna to piękny region złożony z dwóch odmiennych sektorów, w środku których znajduje się stolica – Bolonia. Na zachodzie leży Emilia ze znanymi miastami Modena, Reggio, Parma, Fidenza, Fiorenzuola. Na wschód od Bolonii leży Romagna z miastami Faenza, Forli, Cesena, Ferrara, Ravenna i adriatycki kurort Rimini. Wina z Emilli-Romanii zdecydowanie różnią sie od win sąsiadów, są łatwiejsze w stylu, odświeżajace. Najbardziej u nas znane jest Lambrusco, od purpurowego do różowego. Uprawia się w tym regionie głównie rodzime Sangiovese, Trebbiano i Albana (odmianę, która daje pierwsze białe wino klasy DOCG). Lambrusco produkowane jest w czterech DOC regionu, za granicą znane jest głównie wino typu amabile czyli słodkie. Do miejscowej, bogatej kuchni najlepiej smakuje wytrawne Lambrusco, z tendencją do pienistości.

Jadąc na wschód (Romania) trafiamy do Republiki Sangiovese, krainy czerwonego wina. Romania, między Ferrarą i Ravenną jest niezwykle produktywnym rejonem produkujacym wina głównie do mieszanych, tanich win.

W Romanii uprawia sie także Sauvignon Blanc (zwaną tu Spergola), Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir i Cabernet Sauvignon. Ale wielu producentów najwięcej uwagi poświęca Sangiovese i Albana, ale także rozwijaja rzadkie miejscowe odmiany np. biały Pagadebit(o), odpowiednik Bombino Biancco z Apulii oraz czerwony Cagnina i Bosco Eliceo Fortana.

DOCG ALBANA DI ROMAGNA
Pojawił się w 1987 roku i był pierwszym białym winem tej klasy we Włoszech. Wino jest wytrawne, z lekko migdałowym smakiem. Za najlepsze jednak uważa się Albana, jako słodkie passito, z podsuszanych winogron. Inne białe, półsłodkie i musujące wina z Romanii wytwarza się z odmiany Trebbiano Romagna. Są świeże, lekkie i kruche, dlatego najlepiej je pić młode. Początki tego wina są tak stare, że historia miesza się tu z legendą. W roku 435 Galla Placida, piękna córka cesarza wschodnio-rzymskiego Theodosiusa II, wczesnym rankiem przybyła do Bertinoro, niewielkiej wsi w Romanii, jadąc na białym ośle. Zachwyceni urodą księżniczki mieszkańcy natychmiast zaofiarowali jej terakotowy dzban słodkiego, miejscowego wina – Albana. Zachwycona smakiem miała zauważyć, że tak wspaniałe wino pić można tylko ze złotego kielicha. Dzisiaj Bertinoro jest ważnym ośrodkiem produkcji Albano. Wielbicielem Albano był podobno także cesarz Fryderyk Barbarossa. Pierwsze historyczne wzmianki o winie Albano pochodzą z początków XIV wieku, zawarto je w Trattato d\’Agrocoltura napisanym przez Pier de\’Crescenzi z Bolonii. DOCG otrzymało w 1987 roku. Wina tej odmiany produkuje się w 23 gminach prowincji Bologna, Forli-Cesena i Ravenna. Są wśród nich wina typu Secco, Amabile, Dolce, Passito i Passito Riserva.

APELACJE REGIONALNE

DOCG
Albana di Romagna

DOC
Bosco Eliceo
Cagnina di Romagna
Colli Bolognesi
Colli Bolognesi Classico Pignoletto
Colli della Romagna Centrale
Colli di Faenza
Colli di Parma
Colli di Rimini
Colli di Scandiano e Canossa
Colli d\’Imola
Colli Piacentini
Lambrusco di Sorbara
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
Lambrusco Salamino di Santa Croce
Pagadebit di Romagna
Reggiano
Reno
Romagna Albana Spumante
Sangiovese di Romagna
Trebbiano di Romagna

IGT
Bianco di Castelfranco Emilia
Emilia / dell\’Emilia
Forle
Fortana del Taro
Modena / Provincia di Modena
Ravenna
Rubicone
Sillaro / Bianco del Sillaro
Terre di Veleja
Val Tidone