2017-04-02

SŁOWNIK NA KOŃCU JĘZYKA 201703 | Magazyn Wino

słaby rok
Słaby rok, miękkie wino, aromaty kwiatowe? Kolejne fragmenty naszego Degustacyjnego Słownika WIniarskiego w Magazynie Wino. Życzymy miłej lektury!MIĘKKIE, MIĘKKOŚĆwino o jedwabistej, aksamitnej teksturze, okrągłe na podniebieniu, pozbawione agresywnych, twardych tanin (czerwone), w którym cukier i alkohol dominują nad taninami i kwasowością; wino, którego smakowanie
SŁOWNIK NA KOŃCU JĘZYKA 201703 | Magazyn Wino was last modified: Kwiecień 2nd, 2017 by festus_admin
2017-03-07

TORO ALBALA W SOPOCIE | Robert Szulc, winiacz.com

toro albala
Coraz więcej koło mnie młodszych osób, więc od czasu do czasu można - i będzie to pewnie coraz częściej się działo - oddawać się rozkoszom wieku średniego i wspominać, jak to kiedyś bywało... A wszystko dzięki ostatniemu weekendowi i okazji do wizyty w Trójmieście. Weekend był słoneczny, bo w stolicy mieli
TORO ALBALA W SOPOCIE | Robert Szulc, winiacz.com was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

MAGIA KINA? MAGIA WINA! Dziennik Bałtycki | Wiktor Zastróżny

magia kina
Magia kina. O tym, jak wino inspiruje kino, o filmach z winem w roli głównej i że dobry burgund może zmienić człowieka, mówi Wiktor Zastróżny, znawca win z Sopotu, autor "Degustacyjnego Słownika Winiarskiego"Gabriela Pewińska: Znana stacja telewizyjna podpisała ponoć umowę z kalifornijskim dystrybutorem, który zajmie się wyprodukowaniem win inspirowanych popularnym
MAGIA KINA? MAGIA WINA! Dziennik Bałtycki | Wiktor Zastróżny was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

DE MULLER – PRIORAT & TARRAGONA | Winicjatywa

de muller
De Muller. Zawsze jest pora na wina z Prioratu. Przekonywaliśmy o tym nie raz, a ja postaram się przekonać po raz kolejny - choć rzecz będzie się miała nie tylko o tym regionie. Tym razem dotarły do nas wina od uznanego producenta De Muller, które pojawiły się w ofercie sopockiego importera
DE MULLER – PRIORAT & TARRAGONA | Winicjatywa was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

HEGEMONIA BIELI | LALALA Arthotel & Dobrze Mieszkaj

lalala
LALALA Arthotel. W tak inspirującej scenerii można by napisać książkę. Choćby kryminał, z zagadkową zbrodnią w tle i dziwnymi, niejednoznacznymi postaciami. Na kilku poszlakach bowiem tworzy się cała fabuła tego miejsca. Czas wydaje się tu upływać w zwolnionym tempie. Odmierza go biały zegar, prawie niewidoczny na białym tle ściany. Jedynie
HEGEMONIA BIELI | LALALA Arthotel & Dobrze Mieszkaj was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-16

SŁOWNIK NA KOŃCU JĘZYKA 201612 | Magazyn Wino

słaby rok
Czym jest druga fermentacja? Czym są aukcyjne wina, merkaptany, tête de cuvée? Od grudnia 2016 roku w Magazynie Wino pojawiają się fragmenty naszego Degustacyjnego Słownika WIniarskiego. W grudniu ukazały się dwa numery - dlatego polecamy Waszej uwadze dwa linki.
SŁOWNIK NA KOŃCU JĘZYKA 201612 | Magazyn Wino was last modified: Marzec 16th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

A MOŻE KONIACZKU? | Leyrat, Tesseron & Winicjatywa

a moze koniaczku
A może koniaczku? Zdrobnienie w tytule jest celowe. W Polsce koniak nie ma łatwego życia. Jako destylat z wina należy do szerokiej grupy alkoholi zwanej brandy (którego polską nazwą jest winiak). Znaczna część społeczeństwa stawia znak równości pomiędzy tymi trzema nazwami, nie widząc specjalnej różnicy jakościowej. Tymczasem nazwa koniak zarezerwowana jest
A MOŻE KONIACZKU? | Leyrat, Tesseron & Winicjatywa was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-12

WINO MOŻE BYĆ FORMĄ SZTUKI | Strefa Biznesu

wino
Wino może być formą sztuki. Sopocki FESTUS to powstała 20 lat temu rodzinna firma, która jako jedna z pierwszych, po 1989 roku, zaczęła importować do Polski wina i alkohole mocne od producentów z całego świata. Rozmawiamy z jej założycielem Wiktorem Zastróżnym o tym, jak się znalazł w świecie wina.Gabriela Pewińska: Czym
WINO MOŻE BYĆ FORMĄ SZTUKI | Strefa Biznesu was last modified: Marzec 12th, 2017 by festus_admin
2017-04-15

PIERRE DE SEGONZAC & SZTUCZKA | TestSmaku.pl

pierre de segonzac
Pierre de Segonzac. koniak i jedzenie to nie jest proste i oczywiste połączenie. Nawet Francuzi sięgają po koniaki głównie jako digestif, a najlepsze butelki otwierają w gronie znajomych, często w towarzystwie cygara. Nie mogliśmy nie skorzystać z zaproszenia na foodpairing szlachetnych destylatów z małej, rodzinnej firmy Pierre de Segonzac, z ambitną
PIERRE DE SEGONZAC & SZTUCZKA | TestSmaku.pl was last modified: Kwiecień 15th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

CONCEITO, RITA MARQUES | Winicjatywa

conceito
Maciej Nowicki na łamach Winicjatywy pisze o naszych winach Conceito, które zdegustował. Miłej lektury! Etykietę dzisiejszego wina dnia po raz pierwszy widziałem jako.. zdjęcie profilowe na Facebooku, naszego autora – Marcina Likowskiego. Wkrótce okazało się że Conceito to nie tylko zapadające w pamięć etykiety, ale i świetna zawartość. Za całą koncepcją
CONCEITO, RITA MARQUES | Winicjatywa was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

RYBKA LUBI PŁYWAĆ | Dziennik Bałtycki

Rybka lubi pływać
Rybka lubi pływać. Gabriela Pewińska: We wtorek jest śledzik. Jeszcze niedawno popularny, zakrapiany, koniec karnawału. Teraz rzadziej świętowany, może też dlatego że ludzie nie boją się „grzeszyć” także w poście… Wiktor Zastróżny: Dawniej czas od tłustego czwartku do śledzika, czyli wtorku przed Środą Popielcową, to był najbardziej szalony okres karnawału.
RYBKA LUBI PŁYWAĆ | Dziennik Bałtycki was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

GRAPPA MAROLO | Winicjatywa

grappa
grappa Marolo. Maciej Nowicki napisał świetny tekst o grappie od naszych Przyjaciół z destylarni Marolo. Życzymy miłej lektury przy kieliszku Grappy od Paolo i Lorenzo Marolo! „Włoska grappa przez długi czas nie budziła uznania wśród polskich miłośników alkoholi mocnych. Nie widziano powodu, by pić “włoski bimber” i za niego płacić, skoro
GRAPPA MAROLO | Winicjatywa was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin