moze koniaczku

A MOŻE KONIACZKU? | Maciej Nowicki, Winicjatywa

A może koniaczku?

Zdrobnienie w tytule jest celowe. W Polsce koniak nie ma łatwego życia. Jako destylat z wina należy do szerokiej grupy alkoholi zwanej brandy (którego polską nazwą jest winiak). Znaczna część społeczeństwa stawia znak równości pomiędzy tymi trzema nazwami, nie widząc specjalnej różnicy jakościowej. Tymczasem nazwa koniak zarezerwowana jest wyłącznie dla winiaków powstających w apelacji AOC cognac we Francji. Nie bez powodu – stoi za nimi szmat historii.

Dziś – w inauguracyjnym tekście poświęconym koniakom na łamach Winicjatywy – nie będziemy mówić o największych producentach, skupiając się na tych bardziej rodzinnych. Mamy taką możliwość dzięki sopockiemu importerowi – Festus. Był on już obecny w naszej weekendowej rubryce za sprawą oferowanej przez siebie grappie, ale to koniaki są prawdziwym „konikiem” importera – w ofercie znajdziemy ich aż 84 (!).

Razem z Marcinem Likowskim mieliśmy okazję zdegustować propozycje od dwóch producentów. Cognac Leyrat jest częścią 250-hektarowego majątku i jedną z trzech marek zarządzanych przez Francisa i Élodie Abecassis – pozostałe to Cognac Le Réviseur i Cognac ABK6. Koniaki Leyrat powstają z owoców zebranych wyłącznie z jednej parceli. Cognac Tesseron to firma z dłuższą tradycją – powstała w 1905 roku, założona przez Abela Tesserona, dziś jego tradycję kontynuuje wnuk – Alfred. To był świetny, praktyczny test, który ukazał jak odmienne drogi obrał każdy z tych producentów – lekkiego, świeżego i nieco „nowocześniejszego” w przypadku Leyrat i absolutnie tradycyjnego u Tesserona. Szczegóły poniżej:

a może koniaczku? Leyrat Fine Cognac VS

Leyrat fine Cognac VS – kto nigdy nie pił koniaku lub miał o nim dotąd jak najgorsze zdanie, powinien zacząć od tej pozycji. Jest zaskakująco lekki, pełny świeżego owocu pigwy i figi, bardzo przyjemny i łagodny w ustach. W relacji jakości do ceny – rewelacja.

a może koniaczku? Leyrat VSOP Reserve

Leyrat VSOP Réserve – 100% szczepu Ugni blanc, wyraźne nuty kwiatów (fiołki), pigwy, brzoskwini, kremowa faktura i ponownie bardzo przyjemny i łagodny smak.

a może koniaczku? Leyrat XO Vieille Reserve

Leyrat XO Vieille Réserve – 100% szczepu Ugni Blanc, gęsty, złożony, owocowo-orzechowy bukiet, cały czas z powiewem świeżości i charakterystyczną kremowością.

a może koniaczku? Leyrat XO Elite

Leyrat XO Élite – 100% szczepu Ugni Blanc. Suszona śliwka, rodzynki, drzewo sandałowe. Ma najpotężniejszą strukturę, w której wyczujemy też sporo przypraw z czarnym pieprzem na czele.

a może koniaczku? Tesseron XO Lot 90

Tesseron XO Sélection Lot 90 – sam producent określa go jako wstęp do swojego świata koniaków. 10-letni, 100% Ugni Blanc. Bukiet mocno złożony: karmel, wanilia, trochę suszonych owoców i migdałów, w ustach brakowało nam trochę kontynuacji wszystkich tych aromatów – ten wstęp był zaskakująco zwiewny.

a może koniaczku? Tesseron XO Lot 76

Tesseron XO Tradition Lot 76 – 100% Ugni Blanc, starzony przez „generację” w beczkach dębowych (producent miarą jednej generacji określa okres 25-30 lat). Mniej tu zwiewności, a wszystkie aromaty zdecydowanie się wyostrzają. Nie uświadczymy tu już nut owocowych, w ich miejsce pojawia się trochę akcentów miodowych i skórzanych, a także – dużo bardziej wyczuwalny alkohol.

a może koniaczku? Tesseron XO Lot 53

Tesseron XO Perfection Lot 53 – kupaż gron Ugni Blanc i Colombard, starzony przez ponad dwie generacje. Dojrzałe owoce (śliwki, figi), nuty drewna i tytoniu, mieliśmy wrażenie nawet odrobiny mineralności.

a może koniaczku? Tesseron XO Lot 29

Tesseron XO Exception Lot 29 – klasyczny kupaż Ugni Blanc, Folle Blanche i Colombard spędza w beczkach ponad trzy generacje, a więc ok. 80-90 lat! Jego kompleksowość, elegancja i subtelność robią takie samo wrażenie jak cena (2634 zł). suszone owoce, nuty kawy, czekolady i…ciekawy pietruszkowy akcent w posmaku. Wielki koniak, oceniony na 100 pkt przez Roberta Parkera.

Maciej Nowicki, Winicjatywa.pl.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
A MOŻE KONIACZKU? | Maciej Nowicki, Winicjatywa was last modified: Kwiecień 5th, 2018 by festus_admin