wino

JAKIE WINO DO GRILLA? | kilka dobrych propozycji

Wino do grilla? Mamy dla Was kilka propozycji.

Mamy środek lata, a co za tym idzie, grillujemy pełną parą. Na ruszt wrzucamy wszystko, na co tylko mamy ochotę – kiełbasy, karkówkę, ryby, warzywne szaszłyki, a nawet owoce. Stoły uginają się od pysznego jedzenia, do którego warto podać dobre wino do grilla. Niech będzie soczyście owocowe, świeże, niezbyt ciężkie, po prostu wakacyjne. I koniecznie schłodzone. Oto kilka propozycji win, które doskonale sprawdzą się do grillowanych potraw.

Dr. Hermann “From The Slate” Riesling
Czarujący, świeży bukiet pełen cytrusów i brzoskwiń zauroczy każdego uczestnika przyjęcia pod chmurką. Subtelna słodycz, fantastyczna owocowość i delikatna mineralność sprawią, że będzie kapitalnym towarzyszem jedzenia. Świetnie pasuje do pikantnego kurczaka, dobrze doprawionych warzywnych szaszłyków i grillowanych owoców. ananas z gorącego rusztu? Pycha!

Apaltagua Gran Verano Chardonnay
Kolejne wino na grilla, intensywnie owocowe, chilijskie chardonnay bez dębowego ciężaru. Doskonale pasuje do grillowanych ryb, owoców morza i kurczaka. Nikt nie oprze się również połączeniu ze świeżą kolbą kukurydzy, posmarowanej masłem. Do tego piękny aromat brzoskwiń, mango i ananasa w kieliszku.

Prestige les Terriades Rose d’Anjou
Uroczy aromat malin, truskawek, poziomek i żurawiny przywołuje najmilsze wakacyjne wspomnienia. doskonałe jako aperitif lub do pikantnych krewetek, delikatnej sałaty i pysznych letnich owoców. A kiedy już grill przygaśnie, może stać się wyśmienitym towarzyszem ogrodowych spotkań w gronie przyjaciół.

Pierre Amadieu Cotes du Rhone Roulepierre
Niezwykle apetyczne wino z południowej części Doliny Rodanu. Urzeka aromatem świeżych, letnich owoców i delikatną korzennością, a to doskonałe połączenie do wszelakich grillowanych mięs. Soczysty burger prosto z rusztu, chrupiąca bułka i ulubione dodatki brzmią zachęcająco..

Nadiu Crianza
Jeżeli, pomimo wakacyjnego klimatu i wysokich temperatur, potrzebujemy wyrazistego czerwonego wina, sięgnijmy po fantastyczny Priorat. Skóra, przyprawy, dym i czarna porzeczka, a przy tym niesamowita mineralność i rześka owocowość zadowolą niejedno podniebienie. Do tego jagnięcina lub wołowy stek i.. mamy idealne połączenie. 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
JAKIE WINO DO GRILLA? | kilka dobrych propozycji was last modified: Maj 10th, 2018 by festus_admin