prosecco

WINNE ETYKIETY | Prosecco

Prosecco. WINNE ETYKIETY to seria artykułów, która ma ułatwić nam poruszanie się pośród ogromnej ilości win dostępnych na rynku. Bierzemy butelkę do ręki, czytamy etykietę i wiemy co kupujemy. proste? A więc do dzieła!

Zaczynamy od Prosecco – niesamowicie popularnego wina musującego, które znajdziemy niemal w każdej restauracji, wine barze i sklepie.
prosecco
PROSECCO DOC TREVISO
DOC (lub DOCG) to we Włoszech apelacja. Dzięki niej wiemy z jakiego ściśle określonego obszaru pochodzi wino, z jakiego szczepu powstało i w jaki sposób zostało wyprodukowane. Prosecco to włoskie wino musujące z regionu Veneto. Oznaczenie Treviso wskazuje na mniejszy obszar w obrębie apelacji. Powstaje ze szczepu glera. Produkowane jest metodą Charmata. Oznacza to, że wtórna fermentacja, w wyniku której powstają bąbelki, ma miejsce w dużych, stalowych kadziach, a nie w butelkach. Następnie wino jest filtrowane i rozlewane pod ciśnieniem do butelek. Dlaczego to takie ważne? Wino musujące powstające w ten sposób nie ma nut chlebowo-drożdżowych, jest łagodniejsze i bardziej owocowe niż to produkowane metodą klasyczną, a bąbelki są nieco subtelniejsze.

To tu znajdziemy przyczynę tak wielkiej popularności Prosecco – pije się je łatwo, miło i przyjemnie, o każdej porze dnia i roku. Jeżeli potrzebujemy butelki na specjalną okazję, na etykiecie szukajmy nazw: Conegliano Valdobbiadene superiore DOCG lub Asolo Prosecco Superiore DOCG. Są to zdecydowanie poważniejsze wina z najlepszych apelacji w regionie.

extra dry
Extra dry, w przypadku win musujących, wcale nie znaczy „mocno wytrawne”. Wręcz przeciwnie, jest to wino łagodne z subtelną nutą słodyczy w tle, czyli takie, jakiego bardzo często szukamy. Aby uniknąć pomyłek, w przypadku Prosecco, warto zapamiętać trzy kluczowe terminy określające poziom słodyczy:
brut – wytrawne,
• extra dry – łagodnie wytrawne, z delikatnie wyczuwalnym cukrem,
• dry – lekko słodkie.

Prawda, że łatwe?

rocznik
Najczęściej nie znajdziemy rocznika na etykiecie, ponieważ Prosecco to w większości wino nierocznikowe. Dzieje się tak dlatego, że aby zachować powtarzalność stylu oraz smaku, jaki znamy i lubimy, wino bazowe zazwyczaj jest mieszanką win z różnych roczników. Oczywiście, w przypadku wyśmienitych roczników zdarza się, że producent wypuszcza na rynek wina rocznikowe – wtedy na etykiecie widnieje napis millesimato i konkretny rok, np.: 2015.

CA’ DI RAJO
Ca’ di Rajo to nazwa producenta. Na etykiecie możemy również spotkać dwie nazwy określające stopień nagazowania wina:
• spumante – wino musujące,
• frizzante – wino lekko musujące, perliste.
Wybór jest oczywisty – jeżeli chcemy, aby musowanie w kieliszku było mocniejsze, wybieramy spumante, a jeśli delikatniejsze sięgamy po frizzante.

Po wyśmienite Prosecco idziemy do sklepów Festus lub zamawiamy je tutaj.

Do następnej etykiety!
Aleksandra Bakunowicz.

podcast_itunes

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
WINNE ETYKIETY | Prosecco was last modified: Kwiecień 30th, 2017 by festus_admin