2018-04-05

WINO MOŻE BYĆ FORMĄ SZTUKI | Wiktor Zastróżny

wino
Wino może być formą sztuki. Sopocki FESTUS to powstała 20 lat temu rodzinna firma, która jako jedna z pierwszych, po 1989 roku, zaczęła importować do Polski wina i alkohole mocne od producentów z całego świata. Rozmawiamy z jej założycielem Wiktorem Zastróżnym o tym, jak się znalazł w świecie wina.Gabriela Pewińska: Czym
WINO MOŻE BYĆ FORMĄ SZTUKI | Wiktor Zastróżny was last modified: Kwiecień 5th, 2018 by festus_admin
2017-04-15

PIERRE DE SEGONZAC & SZTUCZKA | TestSmaku.pl

pierre de segonzac
Pierre de Segonzac. koniak i jedzenie to nie jest proste i oczywiste połączenie. Nawet Francuzi sięgają po koniaki głównie jako digestif, a najlepsze butelki otwierają w gronie znajomych, często w towarzystwie cygara. Nie mogliśmy nie skorzystać z zaproszenia na foodpairing szlachetnych destylatów z małej, rodzinnej firmy Pierre de Segonzac, z ambitną
PIERRE DE SEGONZAC & SZTUCZKA | TestSmaku.pl was last modified: Kwiecień 15th, 2017 by festus_admin
2018-04-05

CONCEITO, RITA MARQUES | Maciej Nowicki, Winicjatywa

conceito
Maciej Nowicki na łamach Winicjatywy pisze o naszych winach Conceito, które zdegustował. Miłej lektury! Etykietę dzisiejszego wina dnia po raz pierwszy widziałem jako.. zdjęcie profilowe na Facebooku, naszego autora – Marcina Likowskiego. Wkrótce okazało się że Conceito to nie tylko zapadające w pamięć etykiety, ale i świetna zawartość. Za całą koncepcją
CONCEITO, RITA MARQUES | Maciej Nowicki, Winicjatywa was last modified: Kwiecień 5th, 2018 by festus_admin
2017-03-07

RYBKA LUBI PŁYWAĆ | Dziennik Bałtycki

Rybka lubi pływać
Rybka lubi pływać. Gabriela Pewińska: We wtorek jest śledzik. Jeszcze niedawno popularny, zakrapiany, koniec karnawału. Teraz rzadziej świętowany, może też dlatego że ludzie nie boją się „grzeszyć” także w poście… Wiktor Zastróżny: Dawniej czas od tłustego czwartku do śledzika, czyli wtorku przed Środą Popielcową, to był najbardziej szalony okres karnawału.
RYBKA LUBI PŁYWAĆ | Dziennik Bałtycki was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2018-04-05

GRAPPA MAROLO | Maciej Nowicki, Winicjatywa

grappa
Grappa Marolo. Maciej Nowicki napisał świetny tekst o grappie od naszych Przyjaciół z destylarni Marolo. Życzymy miłej lektury przy kieliszku Grappy od Paolo i Lorenzo Marolo!„Włoska grappa przez długi czas nie budziła uznania wśród polskich miłośników alkoholi mocnych. Nie widziano powodu, by pić “włoski bimber” i za niego płacić, skoro można
GRAPPA MAROLO | Maciej Nowicki, Winicjatywa was last modified: Kwiecień 5th, 2018 by festus_admin
2017-03-07

JEŚLI NIE SZAMPAN, TO CO? | Dziennik Bałtycki

szampan
Gabriela Pewińska: Jeśli nie szampan, to co na sylwestra? Wiktor Zastróżny: Mógłbym powiedzieć jak epikurejczyk: to, co sprawia mi największą przyjemność! Ale gdyby ten grecki bon vivant żył dzisiaj, myślę, że wybrałby szampana lub inne, dobre bąbelki. Jednak nie zdecydowałbym się na tanie, gazowane wino. O ile szampan generalnie jest
JEŚLI NIE SZAMPAN, TO CO? | Dziennik Bałtycki was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

OSTATNIA WIECZERZA | Dziennik Bałtycki

ostatnia wieczerza
Gabriela Pewińska: Ostatnia Wieczerza. Spytam wprost: Jakie wino pił Chrystus podczas Ostatniej Wieczerzy i skąd Pan to wie? Wiktor Zastróżny: Żadne źródła o tym nie wspominają. Kankomet, wzmiankowana ponad 200 razy w Biblii, była najlepszą odmianą uprawianą w czasach faraona Ramzesa III (ok.1200 lat przed Chrystusem). Niewykluczone, że właśnie to
OSTATNIA WIECZERZA | Dziennik Bałtycki was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

WIELKIE WINA, O KTÓRYCH MOŻEMY SOBIE POMARZYĆ | Dziennik Bałtycki

wielkie wina
Gabriela Pewińska: wielkie wina. Pytam prosto z mostu: które wino jest najdroższe na świecie i gdzie je można wypić? Wiktor Zastróżny: Romanée-Conti, wielki burgund z domaine Romanée-Conti. Wszyscy o tym winie mówią, ale nie spotkałem jeszcze nikogo, kto by je pił. Tego wina nie można zdegustować w winnicy ani w
WIELKIE WINA, O KTÓRYCH MOŻEMY SOBIE POMARZYĆ | Dziennik Bałtycki was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

DEGUSTACYJNY SŁOWNIK WINIARSKI | Tomasz Prange-Barczyński

słaby rok
Tomasz Prange-Barczyński. „Wiktor Zastróżny jest importerem wina o bardzo długim stażu – jego firma Festus istnieje od 1996 roku – zasłużonym przede wszystkim dla trójmiejskiej sceny winiarskiej. Do tej pory znaliśmy go przede wszystkim jako twórcę mocnego portfolio własnej sieci sklepów (ileż to razy ratował nam skórę na Wybrzeżu), a
DEGUSTACYJNY SŁOWNIK WINIARSKI | Tomasz Prange-Barczyński was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

DEGUSTACYJNY SŁOWNIK WINIARSKI | KukBuk

Wiktor Zastróżny
Wiktor Zastróżny. Degustacyjny Słownik Winiarski. Kukbuk. „Degustacyjny Słownik Winiarski Wiktora Zastróżnego to wyjątkowo starannie i pięknie wydana książka o kolekcjonerskiej wręcz wartości. Autor zgromadził około 2300 haseł, co pozwala stawiającym pierwsze kroki w świecie wina prowadzić swobodną konwersację na jego temat nawet z profesjonalistą. Oprócz haseł typowo degustacyjnych znajdziecie tu też informacje
DEGUSTACYJNY SŁOWNIK WINIARSKI | KukBuk was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

PATISON, PIGWA, BRZOSKWINIA ORAZ BÓB | KukBuk

patison
Patison, pigwa, brzoskwinia oraz bób. Czym je popijać? PATISON Warzywa opierają się prostej zasadzie stosowanej do mięs: białe wino do białych, czerwone do czerwonych. W zależności od dania mogą to być lżejsze wersje czerwonych win, np. Chianti, Pinot Noir, szczególnie Zinfandel. Do warzyw zawsze odpowiednie są białe wina, najlepiej bez obecności dębu: Chardonnay,
PATISON, PIGWA, BRZOSKWINIA ORAZ BÓB | KukBuk was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2018-04-05

DEGUSTACYJNY SŁOWNIK WINIARSKI | Marek Bieńczyk, Winicjatywa

marek bienczyk
Marek Bieńczyk. Wiktor Zastróżny. Degustacyjny Słownik Winiarski.„Jedną z moich ulubionych rozrywek winomańskich przed laty było śledzenie rynku wydawniczego, a dokładnie rzecz biorąc tego, co napisze Sławek Chrzczonowicz po ukazaniu się kolejnej książki poświęconej winu. Ponieważ w wielu przypadkach tłumaczono i publikowano byle co (bo wiadomo, każdy pisać może), Sławek miał
DEGUSTACYJNY SŁOWNIK WINIARSKI | Marek Bieńczyk, Winicjatywa was last modified: Kwiecień 5th, 2018 by festus_admin