Węgry

\"Węgry\"
Jeden z najważniejszych wschodnioeuropejskich producentów wina, z własnymi, specyficznymi szczepami winorośli i winami. Produkuje w granicach 4-5.5 milionów hektolitrów wina, w tym około 2/3 białego. Z białych szczepów najwięcej uprawia się: Olaszrizling, białej odmiany winogron, z których wytwarza się tańsze wina na Węgrzech, na terenie dawnej Jugosławii (Laski Rizling), w północnych Włoszech (Riesling Italico), w Austrii (Welschriesling). Rieslingszilvani (Muller-Thurgau), Chardonnay, Muscotaly (Muscat Ottonel), jednej z kilku odmian Muscata, Badacsonyi Muskotaly zwykle półsłodki lub słodki. Harslevelu (Lindenblattriger, na Słowacji – Lipovinka), Furmint (Gelber Furmint), w Niemczech znany także jako \”Zapfner\”, główny składnik Tokaju-Aszu, Szurkebarat (Pinot Gris, Grauburgunder), Rulander, Sauvignon Blanc (Muscat Silvaner), Zold Veltelini (Gruner Veltliner), Leanyka (Madchentraube). Ze szczepów czerwonych najwięcej uprawia się (mniej więcej w tej kolejności): Kékfrankos (Blaufränkisch / Blauer Limberger). Kékfrankos (czyt. Kekfrankosz), najlepsze, lekkie, świeże wino z tego szczepu wytwarza się w okolicach Sopron, północno-zachodniej części Węgier, na granicy z Austrią. Kadarka, najpopularniejszy węgierski szczep uprawiany głównie na południu Węgier a także w innych krajach bałkańskich. Blauer Zweigelt (Rotburger), popularny, o ciemnych gronach szczep będący krzyżówką Blaufrankisch X St-Laurent, wyhodowany przez dra Zweigelta w austriackim Klosterneuburg w 1922 roku. Kékoporto/Blauer Portugieser, Portugieser lub po prostu Oporto (o dziwo Nie ma nic wspólnego z Portugalią), szczep dający lekkie, dość pospolite wina, najczęściej uprawiany w Austrii. Jednak w Villany daje całkiem interesujące, full body wina. Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir. W związku z trudnościami w rozróżnianiu rodzimych nazw szczepów w nawiasach podaję także ich odpowiedniki niemieckie lub francuskie.

REGIONY WINIARSKIE

ALFOLD (WIELKA RÓWNINA)
Dzieli się na 3 podregiony: Csongrad, produkujący białe wytrawne wina oraz czerwone – owocowe i aromatyczne. Hajos-Baja, znany z win czerwonych, szczególnie z niezłych kabernetów. Kiskunsag, produkujący zarówno wina białe jak i czerwone.

TRANSDUNAJSKI PÓŁNOCNY
Należą do niego: Badacsony, stary region winiarski na północnym brzegu Balatonu produkujący głównie białe wina na bazie olaszrizling, ale także białe szurkebarat, czyli pinot gris, o dosyć silnej osobowości.

BALATON-CSOPAK-TIHANY
Region podobny do Badacsony pod względem klimatycznym, grona dojrzewają także pod wpływem światła odbitego od Balatonu. Różni się głównie wapienną glebą. Charakterystycznymi dla tego regionu są Rajnai Rizling, Olaszrizling i Chardonnay z białych i rosnące na wzgórzach Tihany Merlot, Zweigelt i Cabernet Franc.

ETYEK
Ten mało znany region leży najbliżej Budapesztu i produkuje białe i czerwone wina głównie z odmian francuskich a więc Chardonnay (około 20%), Sauvignon Blanc, Pinot Noir i Merlota. Stąd wywodzi się znana wytwórnia win Hungarovin.

SOPRON
Znany region winiarski położony przy granicy austriackiej, w północno-zachodniej części Węgier. Graniczy ze sławnym ze słodkich win Neusiedlersee, gdzie wytwarza się podobny do węgierskiego Aszu, Ausbruch. Produkuje także białe wina ze szczepu Veltlini (austriacki Gruner Veltliner) oraz czerwone z odmiany Kekfrankos, ale także z Cabernet Sauvignon i Merlot.

MOR
Winnice o wulkanicznej glebie położone we wschodniej części Balatonu produkujące wina z miejscowego szczepu ezerjo.

\"Węgry
SZEKSZARD

Jeden z najstarszych regionów winiarskich Węgier, otoczony przez siedem wzgórz, którego winiarstwo ma dwa tysiąclecia. Dalmatyńscy Serbowie uciekając przed Turkami sprowadzili ze sobą znany nam wszystkim szczep Kadarka. Rubinowo-czerwona Szekszardi Kadarka, o korzennym aromacie i przyjemnej miękkości, aksamitnym smaku ma w Polsce wielu zwolenników. Szekszardi Bikaver jest mieszanką Kekfrankos, Kekoporto i Kadarki.

CSONGRAD
Obszar około 2330 hektarów, klimat suchy, dużo słońca. Winnice położone są głównie na prawym brzegu dolnej Cisy. Głównie uprawia sie Kövidinkę, Izsaki, Ezerjo, Zweigelt,Olaszrizling (włoski), Rainai Rizling (reński), Kadarkę, Kékfrankos, Chardonnay, Muscat Ottonel. Produkuje sie tu głównie  o niskiej kwasowości wina stołowe.

BALATONMELLEKE
1623 hektary upraw na zachodnim skraju Balatonu: Cserszegi Fuszeres, Olaszrizling, Rizlingszilvani, Zöld veltelini, Chardonnay, Kékfrankos, Zweigelt, Oporto. W tym i sąsiednich regionach produkuje sie głównie wina białe. Na wzgórzach Zala uprawia się winorośl od ponad 100 lat. Oficjalnie stary region Zala podzielono na Balatonmeleke (zachodni brzeg Balatonu ) i Balatonfelvidek ( górzysta, północna częć Balatonu).

BALATONBOGLAR
Duży, 2800 hektarowy region w południowej części Balatonu. Produkuje sie tu głównie białe wina, trochę czerwonych i uchodzące za najlepsze Na Węgrzech wina musujące. Uprawia sie tu Olaszrizling , Yellow Muscat – o owocowym, bogatym  aromacie, lekko kwaskowe, eleganckie,  Chardonnay – szlachetne, delikatnie kwaskowe, eleganckie oraz Cabernet, Merlot, Kékfrankos.

HAJOS-BAJA
Region na wschód od Szekszard, na Wielkiej Nizinie Węgierskiej (Alfold). 1700 hektarów Italian Riesling, Rhine Riesling, Chardonnay, dające średnie wina o małej kwasowości. Kadarka jest dobrej klasy, gorąca, aksamitna . Uprawia się także  Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, and Cabernet Sauvignon. Chyba najbardziej gorący region winiarski na Węgrzech. Do niedawna produkowano tu tylko masowe, stołowe wina. W ostatnich czasach zmienia sie podejście winiarzy do swych produktów, którzy zaczynają oferować już wina wyższej klasy. Do najlepszych winnic zaliczć można rodzinną, 80 hektarową winnicę Sümegi (Keller Kft) i Brilliant Holding, brytyjsko-węgierskie przedsięwzięcie winiarskie. W winiarskim miasteczku Hajos zobaczyć możemy charakterystyczne zabudowania winiarskie, podobnie jak w Villany, też przykład niemieckiej architektury na Węgrzech.

\"Tokaj
TOKAJ-HEGYALJA

Prawie 5500 hektarów winnic o długości blisko 90 kilometrów i szerokości 3-4 kilometrów. Gorące lata, chłodne zimy, długa i piękna jesień dają wina o wysokim poziomie alkoholu, słodyczy i równoważącej ją kwasowości. Tak, to Tokaj. Prawdziwy nektar, sławny Aszu i Szmorodni. Uprawia się tu Furmint – idealnie poddający się szlachetnej pleśni, o dobrej kwasowości i pięknym bukiecie; Hárslevelu – bardziej krzepki, pełny ciała; Yellow Muscat – tak samo poddający sie działaniu szlachetnej pleśni, o wysokiej kwasowości, szlachetny, o eleganckim zapachu.

KUNSAG
Wielki region winiarski na południu Węgier, na Wielkiej Nizinie Węgierskiej, prawie 30 tysięcy hektarów winnic. Część winorośli zasadzono tu z myślą o wiązaniu lotnych piasków. Latem jest tu gorąco i słonecznie, zimą sucho. Uprawia się tu Włoski Riesling (Olaszrizling) o zapachu rezedy i placka z owocami, Ezerjó i Kövidinkę – łagodne wina o wysokiej zawartości alkoholu i cukru. Kadarka jest rubinowo-czerwona, o korzennym zapachu i pełnym aromacie. Kékfrankos – przyjemnie korzenne, lekkie.

MATRAALJA
W tym górzystym regionie na zachód od Egeru produkuje sie bardzo dobre białe wina. Winnice chroniene są przed północnym wiatrem łańcuchem gór Matra. Na prawie 7500 hektarach uprawia sie tu Włoski Riesling – wtrawny i świeży, Rieslingszilváni – aromatyczny, lekki, miękki, Leányka – pełna i delikatna,  Hárslevelu – korzenne, zrównoważone, eleganckie,  Tramini – delikatnie perfumowane, pełne aromatów, Muscat-Ottonel – o dużej zawartości alkoholu, pachnące, o dużej zawartości słodyczy. Czerwonych win robi się tu niewiele, o małej zawartości alkoholu, przeważnie Kékfrankos i Zweigelt. Robi się także trochę wina koszernego.

ASZAR-NESZMELY
Blisko 1600 hektarów winnic, klimat chłodniejszy od średnich temperatur na Węgrzech. Uprawia się głównie Włoski Rizling – delikatny, o dobrej kwasowości nadający sie do większości posiłków, Leányka – zrównoważona, okrągła, o przyjemnym bukiecie, Ezerjó – kwasowate pijane do tłustych potraw, Rieslingszilváni – lekkie, przyjemne, winne. Niedaleko Csakvar, w Ászár znajduje się słynna, modelowa piwnica rodziny Esterházy, ciesząca się miedzynarodowym uznaniem w połowie XIX wieku.

\"Węgry
EGER

To stare, barokowe miasteczko znane jest przede wszystkim ze swojej byczej krwi – Egri Bikavér. Brzmi to niezwykle familiarnie i z tego powodu cieszy się sławą w całym świecie. Wokół Egeru jest blisko 4000 hektarów winnic. Te znane wina produkuje się na bazie  Kékfrankos, Cabernet, Merlot i Kékoportó. Dawniej Bikaver wytwarzano głównie z rodzimej Kadarki, niestety jej uprawę poważnie ograniczono w okresie komunistycznym, ze szkodą dla jakości tego wina. Dobra Bikaver winna być zrównoważona, pełna ciała, aksamitna, ciepła a jednocześnie trochę szorstka, z charakterystycznym bukietem wina dojrzewającego w dębie. Z białych win wytwarza się tu Leanykę – lekko słodką, owocową, o harmonijnym smaku, włoski rizling – przyjemny, harmonijny, o charakterystycznym zapachu i eleganckiej kwasowości i Tramini o charakterystycznym zapachu.

BADASCONY
Wina produkowane w okolicy Balatonu cieszą się dużym uznaniem smakoszy białych win, są niezwykle przyjazne, tak jak okoliczne winnice i miejscowości, pełne turystów, artystów i ludzi nauki lubiących tu pracować i wypoczywać. To prawie 1800 hektarów winnic pełnych słońca, w których uprawia się  Włoski Rizling, najpowszechniejszy tu, przyjemny, o delikatnej kwasowości, o zapachu gorzkich migdałów. Szürkebarát – najsławniejsze miejscowe wino (Pinot Gris) opełnym aromacie, ciepłe, harmonijne, okrągłe, z wysoką zawartością alkoholu. Kéknyelu – unikalne, wysokiej klasy wino, u nas nie spotykane, o dyskretnie korzennym zapachu, eleganckie. Tutejszy Muscat Ottonel jest delikatny, aromatyczny, o małej kwasowości. Na ogół wina z Badacsony są pełne ciała, bogate, ekstraktywne. W najlepszych latach istnieją tu warunki do produkcji słodkich win typu Aszu (botrytis) a nawet eisweinów. Znakomite wina pochodzą z winnic Szent Gyorgy, Szent Orban i Villa Juris.

TOLNA
Stosunkowo młody region winiarski powstały dopiero w 1997 roku, na północ od Szekszard, chociaż tradycje winiarskie sięgają tu czasów rzymskich. Niektóre wina porównywane są do win z Szekszard. Produkuje sie tu zarówno białe jak i czerwone wina. Dużą rolę, podobnie jak w kilku innych regionach winiarskich Węgier, odegrali  osadnicy niemieccy, których osadzono tu już w wieku XVI. Chlubą regionu jest ponownie odkryte dla turystów winiarskie miasteczko Györköny. Region ma powierzchnię około 2200 hektarów. Uprawia się tu Chardonnay, Włoski Riesling, Pinot Blanc, Reński Riesling, Rizlingszilváni, Kadarkę, Kékfrankos, Zweigelt i Merlot.

\"Węgry
SOMLO

Mały 830 hektarowy region winiarski o dosyć łagodnym klimacie charakterystycznym dla obszaru Transdunajskiego, położony na wygasłym wulkanie. Mały, ale jeden z najbardziej sławnych regionów węgierskich. Były takie czasy, gdy wina z Somló były bardziej sławne niż tokajskie. U nas praktycznie nie znane. Tutejsze winnice chyba jako jedyne na Węgrzech mają wystawę północną. Odmiany: Furmint, Hárslevelu, Olaszrizling (włoski Riesling), Juhfark. Wina z Somló są winami doskonałymi do starzenia, co jest rzadkością. Cechuje je wysoka zawartość alkoholu, wysoka kwasowość i pewna twardość, która ustępuje po kilku latach starzenia w dębie. Béla Hamvas (Filozofia wina. Warszawa 2001) pisze o winach z Somló: \”Ogniste wino z góry Somló, w której pobliżu nie uświadczysz wody, pochodzi jednak z wulkanicznej gleby. Na samym środku równiny wznosi się góra w kształcie korony. Ze wszystkich węgierskich win, wino z Somló jest najwspanialsze. I zaraz powiem, dlaczego. Dla mnie jest ono bowiem solarnym barytonem, a będąc jednocześnie symfonicznym, jasnowłosym męskim trunkiem, zawiera też stężone spirytualne aromaty dane mu przez Stwórcę. I chociaż uważam także, iż wszystkie wina są towarzyskie i najlepiej im w dużym gronie, to jednak wino z Somló jest również napojem samotności. To wino, nasycone niezwykle oszałamiającymi aromatami, należy pić w głębokiej ciszy, w samotności. Chciałbym dodać jeszcze jedno: wszystkie poważniejsze wina górskie odpowiadają raczej dojrzałym mężczyznom po czterdziestce, a nie płochej młodzieży, ale wino z Somló jest po prostu winem starców. Jest winem mędrców, ludzi, którzy posiedli najważniejszą życiową wiedzę – pogodę ducha. To moja osobista prawda, której nie powinienem zdradzać. Doszedłem do niej drogą medytacji w Szigliget […]. Oszałamiające wino z Somló pozwoliło mi być jak najbliżej owej wielkiej pogody ducha, mądrości oraz stanu niezwykłego odurzenia, dzięki któremu powstał świat.\”  Pierwsze winnice prawdopodobnie posadzili tu Rzymianie. W 1010 roku Król Stefan ufundował klasztor Benedyktynów w Torna, który także posiadał winnice. Pierwsza wzmianka o tutejszych winnicach pochodzi z roku 1093, w okresie panowania Króla Laszlo I. Król Béla sprowadzał z Włoch nowe odmiany winorośli, w tym samym czasie zasadzono tu pierwsze sadzonki Furmintu. Somlo nazywane jest przez tubylców winem weselnych nocy. Pite podczas nocy poślubnej gwarantują narodziny syna. Najbardziej sławnymi winami z Somló są Furmint i Juhfark.

PANNONHALMA-SOKOROALJA
Pierwsi Benedyktyni przybyli na Węgry w 996 roku i osiedlili sie na wzgórzu zwanym Górą Świętego Marcina. Było to koło miasteczka Pannónia. Klasztor Pannonhalma był pierwszym klasztorem benedyktyńskim na Węgrzech i jest najsławniejszym do dziś. Mnisi w zamian za fundację wnieśli winiarskie umiejętności, czyli jak byśmy to dziś powiedzieli, know-how uprawy i produkcji winiarskiej. Winnice położone są na około 620 hektarach. Klimat jest tu umiarkowanie suchy, umiarkowanie ciepły, zimy niezbyt zimne. Uprawia sie tu: Olaszrisling, Riesling, Traminer, Chardonnay i charakterystyczny dla tego regionu \”Irsai Olivér\”, biały, wysokiej jakości szczep o bogatym bukiecie.

BALATONFURED-CSOPAK
Zgodnie z nazwą region dzieli sie na dwa podregiony. Idealny klimat na produkcje winiarską. Na 2100 hektarach uprawia się Włoski Rizling, o pięknym, zielono-białym kolorze, o lekko korzennym smaku, pełne ciała, okrągłe, o zapachu rezedy. W dalszek kolejności produkuje się o dobrej kwasowości i pięknym zapachu furmint oraz Rieslingszilváni. Wina z Balatonfüred mają więcej ciała, więcej ciepła, więcej alkoholu. Te z Csopak są nieco skromniejsze, lżejsze, za to bogatsze w zapachy i bukiet. Charakterystyczna kwasowość win z Csopak związana jest z wapienną glebą. Oprócz wina, region posiada niezwykłe żródła wód mineralnych o działaniu leczniczym, które ściągają tu turystów z całego świata.

BUKKALJA
Region na północny wschód od bardziej znanego nam Egeru.Niewiele ponad 1100 hektarów winnic, szczególnie nadajach sie do uprawy białej winorośli. Dawniej pozyskiwano tu grona do bardziej sławnych win z Egeru. Od XIX wieku w regionie produkuje się musującewina z Olaszrizling (włoski) lekki i elegancki, Leanyka ( nieco lżejsza niż w Egerze, ale bardzo aromatyczna) oraz Rizlingszilvani.

BALATON-FELVIDEK
Ponad 1500 hektarowy region winiarski o tradycjach sięgających Średniowiecza położony na północnym brzegu Balatonu, w okolicach Topolca, sasiad Badacsony. Wino uprawiali tu podobno Celtowie, Rzymianie, śłowianie w końcu Węgrzy od 1100 lat. Piękny, prawie śródziemnomorski klimat. Szürkebarát, Włoski Rizling, dość solidne i aromatyczne Chardonnay, o przyjemnej kwasowości i subtelnym aromacie. To kraina białego wina: Olaszrizlinga (Riesling włoski, Welschriezling), Reńskiego Rizlinga, Rizlingszilvani (Muller-Thurgau), Szurkebarat (Pinot Gris,Grauburgunder), Sauvignon Blanc i Chardonnay. Zdarzają się wina czerwone, w tym wysokiej klasy Pinot Noir (Lesence). Wina im dalej od jeziora, tym lepsze. To chyba efekt niezwykłej popularności turystycznej Balatonu.

\"Węgry
VILLANY

To \”wino warte złota\” wytwarzane jest na głębokim południu Węgier, na południu od Pecs, prawie na granicy z Chorwacją. Moim zdaniem najlepsze wino węgierskie (czerwone oczywiście). Béla Hamvas w swojej pełnej erudycji \”Filozofii wina\”  pisze, że wina z Villany charakteryzują się przede wszystkim elegancją. To wino dżentelmenów i dam. Według mnie należałoby je podawać na balach. Świetne też jest na uroczystość zaręczyn. Miłe w piciu, wyróżnia się humorem, któremu jednak daleko do mądrtości wina z Csopak, ale przecież każde wino jest na swój sposób indywidualnością. Wszystkie pozytywne cechy wina z górzystych, południowych okolic Villany człowiek doceni dopiero wówczas, kiedy wykąpany, ogolony, w smokingu lub fraku zasiądzie ze szklaneczką na eleganckim przyjęciu, z partnerką w wieczorowej sukni. Delikatne w smaku, dodają jednocześnie wigoru w tańcu. Polecam każdemu kto kocha wino przeczytanie tej niewielkiej książeczki, niezwykle pogodnej, napisanej z niezwykłą erudycją, książki którą mógł napisać tylo wielki humanista i filozof, człowiek serdeczny i dobry. Takich ludzi, niestety, Komuna nie kochała. Villany to 1770 hektarów winnic, śródziemnomorski klimat, gorące lata, łagodne zimy z dużą ilością słońca. Najczęściej uprawia się: Kékoportó,  Kékfrankos i  Cabernet Sauvignon – o ciemno-rubinowej sukni (skoro już jesteśmy w atmosferze \”filozofii wina\”), krzepkie, pełne ciała, o korzennym bukiecie. Jest i Hárslevelu , białe wino o kwiatowym bukiecie, Włoski Rizling , w tym klimacie długie i rozgrzewające wino, jest też  Leányka – szlachetna, elegancka ale dosyć krzepka.

ETYEK-BUDA
Prawie 1500 hektarowy obszar wokół Budapesztu, rangę regionu otrzymał w 1990 roku. Głównie znany ze swych win musujących, szczególnie \”szampanów\” słynnej od końca XIX wieku firmy Törley. Wina do produkcji win musujących pochodzą głównie z Etyek, winnic na zachód i południowy-zachód od Budapesztu. Odmiany tu uprawiane to : Chardonnay, Olaszrizling, Rizling (reński), Pinot Blanc, Sauvignon Blanc – elegancki, wytrawny, aromatyczny, zdecydowanie kwaskowy.

SZEKSZARD
Tych, którzy interesują się muzyką klasyczną, zainteresuje pewnie fakt, że to wino z  Szekszard zainspirowało Schuberta do napisania słynnego kwintetu Pstrąg (tak przynajmniej uważają Węgrzy). Pijał je Franz List a nawet papierz Pius IX w 1865 roku. Region obejmuje ponad 2200 hektarów. Uprawia się tu Kadarkę, dziś już niestety coraz rzadszą,  Kékfrankos,  Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc – szlachetną odmianę o charakterystycznym aromacie, aksamitną, ognistą. Z białych odmian wytwarza się tu  Chardonnay iOlaszrizling, pełne i bogate w aromaty. Oczywiście nie można zapomnieć o Bikavér, Byczej Krwi. To tylko Szekszard i Eger maja prawo do używania tej nazwy. Jest tu kilka znakomitych winnic: Aliscavin, Tamas Duzsi,Heiman Es Fiai, Liszt Winery, Takler (znakomite Szekszardi Regnum Cuvée), Vestergombi (Csaba Cuvée), Peter Vida. Szkoda, że na naszym rynku mamy tylko dosyć pospolite wina z tego regionu. NiewątpliwieSzekszard jest wielkim rywalem Villany.

SOPRON
Jeden z najstarszych regionów winiarskich Węgier, znany jeszcze w w okresie celtyckim. Tutaj praktycznie każdy ma winnicę i piwnicę na wina. 1670 hektarów upraw, głównie przyjemnego, aksamitnego Kékfrankos, chyba najlepszego na Węgrzech. Wybitne produkuje Franz Weninger w Balf, na południu regionu. Poza tym uprawia się Zweigelt, Cabernet Franc, Zöldveltelini (Grüner Veltliner), Sauvignon Blanc. Sąsiaduje przez miedzę z austriackim Burgenlandem. Austriackie jezioro Neusiedlersee zwie się na Węgrzech Ferto.

MOR
Malownicza Dolina Mór między górami Vértes i Bakony, jest ojczyzną starej węgierskiej odmiany winorośli -Ezerjó. 1680 hektarów winnic o klimacie chłodniejszym niż średnia węgierska, łagodne zimy z wiatrami nie sprzyjają zaś chorobom grzybowym. Region typowy dla win białych. Położenie winnic sprzyja długiemu naświetleniu winorośli latem. Uprawia się tu rodzimą odmianę Ezerjó – o neutralnym zapachu, ale elegancką, pełną ciała, silnej, charakterystycznej kwasowości , w dobrych latach zawierającą sporo cukru osadowego. Ponadto produkuje się tu Rizlingszilváni (Muller-Thurgau) o ładnym bukiecie i dobrej kwasowości, Chardonnay oraz Leanyka.

MECSEKALJA
Stworzona przez Boga po to, aby uprawiać tu wino. To wiadome było ludziom już 2000 lat temu. Pécs (Sopianae) było cenrum handlowym już w czasach antycznych. Od XIX wieku  jest przede wszystkim centrum produkcji win musujących. Na około 650 hektarach uprawia się specyficzny dla regionu  Cirfandli, o kwiatowym aromacie, korzenne, o wysokim poziomie alkoholu. Ponadto jest Chardonnay, wytrawny Furmint, Olaszrizling przyjemnie wytrawny, ale nie kwaskowy. Wina z  Mecsekalja są pełne ciała, o umiarkowanej  kwasowości i dużej zawartości cukru. Czerwone wina są tutaj rzadkością. Dziwne, ale region ten cieszył się dawniej dużo większą estymą niż po II Wojnie Światowej.