całkowicie inne znaczenie niż w przypadku porto ma sł. „colheita” w odniesieniu do madery (colheita porto): tu oznacza ona wino rocznikowe identyczne z madeira vintage, ale zabutelkowane wcześniej; niekiedy spotkać można colheita bez wyspecyfikowanej odmiany, w tym przypadku można być pewnym, że jest to tinta negra mole, stosunkowo młoda odmiana uprawiana na Maderze, która często bywa bardzo dobra; colheita godnie zastępuje maderę solera, mimo że wina te dojrzewają w różny sposób; colheita na etykiecie musi zawierać rok zbioru winogron; na rynku dostępne są dwa rodzaje colheita, prawnie precyzyjnie określonej, o minimalnym okresie starzenia 5 lat, z wyjątkiem sercial, która musi dojrzewać 7 lat; pierwszy typ to „harvest”, butelkowana po obowiązkowym, minimalnym, 5-letnim okresie dojrzewania i drugi, określany właśnie jako „colheita”, butelkowany między 12. a 19. rokiem dojrzewania w kadzi; jeśli na etykiecie colheita znajduje się nazwa odmiany winorośli, musi jej zawierać 100%; system ten umożliwia wcześniejszą komercjalizację tych vintage (roczników), którym z jakichś powodów brakuje struktury, by dojrzewać pełne 20 lat i osiągnęły już szczyt swojej dojrzałości; colheita(s) zaczęto butelkować, aby uatraktyjnić nieco klasyczną maderę vintage; ma ona swoją oryginalność, określoną przez rok zbioru, kombinację owocowości i nut oksydacyjnych tak cenionych przez współczesną kuchnię; należy pamiętać, że colheita po zabutelkowaniu niewiele się już zmienia, jest gotowa do spożycia; colheitas oferują piękną paletę smaków i aromatów zależną od długości dojrzewania w kadzi; typy madery; madera; słodkość madery