FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

aromaty zwierzęce

ogólny termin opisujący grupę aromatów trzeciorzędnych pochodzących ze świata zwierząt, zwłaszcza niuanse zapachowe sierści, mięsa, garbowanej skóry, ambry, piżma, lanoliny, cybetu, ptactwa łownego, dziczyzny, kocich sików, myszy, morskich połowów, wnętrzności, a nawet fekaliów; szczególnie często występuje w starych winach oraz niektórych młodych, z takich odmian, jak syrah i grenache; zapachy te są bardzo charakterystyczne dla dojrzałych win czerwonych, są znakiem ich jakości; w wielkich burgundach niekiedy pojawia się dekadencki zapach rozkładajacego się mięsa, do którego trzeba się przyzwyczaić (!): co dziwniejsze, winiarze burgundzcy zachwycają się tym szczególnym rodzajem zapachów wydobywających się z ich starych butelek; w młodych winach a.z. w większości uważa się za wadę, wręcz za prostackiepospolite, chociaż zapachy te mogą ustąpić po ich przewietrzeniu; w cabernet sauvignon często występują niuanse przypominające skórę, w merlocie przypominające futro; w skrajnym przypadku mogą to być zapachy wywołane dzikimi drożdżami brettanomyces, kojarzone zwykle z brakiem higieny w winiarni; seria zwierzęca jest przykładem bukietu redukcyjnego; niektóre a.z. mogą być dużym zaskoczeniem dla początkujących degustatorów; pojawiają się w winach głównie czerwonych, w momencie, kiedy zaczyna brakować tlenu: po otwarciu butelki można odkryć, że wino niemal nie ma aromatu, następnie zaczynają pojawiać się pierwsze nuty redukcyjne: skóry, lisiego futra, zgniłego mięsa, dalej, jeżeli wina się nie przewietrzy, pojawia się nieprzyjemny zapach podobny do wyziewów z wnętrzności zabitej zwierzyny, natomiast ostatnią fazą redukcji może być zapach zgniłych jaj (siarkowodór); zwykle proste przewietrzenie w dekanterze, 1–2 godzin przed posiłkiem, wystarcza, by winu przywrócić właściwą paletę aromatyczną; → aromatów rodziny, redukcja


POKAŻ: