kategoria win zapoczątkowana w Bordeaux przez Château Mouton-Rothschild (Mouton-Cadet) w latach 30. XX w., rozpowszechniona po II wojnie światowej; wytwarzana przez najlepsze winnice, zwłaszcza przez cru classé z Médoc; wina o najwyższej reputacji, noszące nazwę château wymagają starannego wyboru najwyższej jakości kadzi z winem; wina z kadzi o gorszej jakości, zwykle z mniej atrakcyjnej części winnicy lub z młodszych winorośli, butelkuje się pod inną nazwą, są one znacznie tańsze i określane właśnie jako d.w. lub druga etykieta; bywa, że i drugie etykiety niewiele różnią się od pierwszej, są więc bardzo atrakcyjne dla klientów, szczególnie początkujących; d.w. nie należy mylić z deuxiemes cru classés (ang. second growths), czyli d.w. w rankingu klasyfikacyjnym z 1855 r.; do najbardziej znanych drugich etykiet należą Les Forts-de-Latour (Château Latour) i La Dame de Montrose (Chateau Montrose); bywa, że wielkie winnice w złych latach nie produkują swych pierwszych etykiet, lecz tylko drugą, a nawet trzecią; porto vintage z pojedynczej winnicy; pierwsze wino; klasyfikacja z 1855 r.