małe pęcherzyki dwutlenku węgla (CO2) wydobywające się z win musujących; im b. są mniejsze i trwalsze, tym szampan lepszy; im temperatura niższa, tym wino musuje z mniejszym wigorem; CO2 powstałe podczas drugiej fermentacji, mające oparcie w strukturze koloidalnej wina, uwalnia się wolniej, a b. są bardziej szlachetne i drobniejsze; sztucznie nasycane wina musujące bardziej przypominają wodę mineralną, a CO2 uwalnia się burzliwie; aby b. wydobywały się harmonijnie, kieliszek powinien być całkowicie suchy i nie mieć śladu detergentów; doświadczenia wskazują, że piękne, bardzo drobne pęcherzyki gazu powstają, gdy druga fermentacja w butelce przebiega powoli i w niskiej temperaturze (10°C); pęcherzyki CO2 tworzą się także w procesie fermentacji, gdy drożdże zamieniają cukier w alkohol → musujące wino, perliste, frizzante, spritzy, sprizig, szampan, crémant, metoda szampańska, metoda Charmata