FESTUS.PL

gęste, gęstość

cecha czerwonych win odnosząca się do ciała wina, gdy dominuje pewna łagodność, zawiesistość, która w połączeniu z taninami wyklucza to, co nazywa się subtelnością i harmonią; gęstość stanowi o stopniu koncentracji wina, jego teksturze; wino o intensywnej sukni, mocnym aromacie, skoncentrowane, zwięzłe, na podniebieniu sprawiające wrażenie zarównociężkiego, jak i bogatego; określenie służące do opisu jego tanicznej struktury, wysokiej zawartości suchego ekstraktu, skondensowanego aromatu i smaku, czynników wywołujących wrażenie aksamitności, miękkości, tłustości; przeciwieństwo wina wodnistego, a w odniesieniu do aromatu tak obfite, że niemal namacalne; cecha pożądana w winach młodych; w zależności od kontekstu określenie może mieć także wydźwięk negatywny (tępe); zwarte; potoczyste; rustykalne

Exit mobile version
Przejdź do paska narzędzi