koszerne wino

wino produkowane pod nadzorem rabina, wytworzone zgodnie z wymogami kaszrutu, z którego wywodzą się zasady przygotowywania i spożywania pokarmów, wytyczne w zakresie dozwolonych pokarmów obejmujące ortodoksyjnych Żydów; słowo „koszerne” oznacza rytualnie czyste w odróżnieniu od „trefnego”, czyli nieczystego; rygory dla k.w. są bardzo restrykcyjne, np. winorośl musi być nie młodsza niż 4 lata, winnice muszą ugorować co 7 lat (w tzw. rok sabatowy), w trakcie klarowania nie można używać środków pochodzenia zwierzęcego, narzędzia do wyrobu wina muszą być 3-krotnie wyparzane parą itd.; k.w. może być podawane wyłącznie przez koszernych Żydów; ze względu na wysokie koszty produkcji takiego wina wytwarzają je tylko nieliczni producenci, nawet w Izraelu; do bardziej znanych należą: Carmel, Baron Herzog, Gan Eden i Weinstock z Kalifornii oraz wina z izraelskich winnic Galil, Golan Heights, Royal Kedem,Yarden; mevushal