Dekantacja wina

Dekantacja wina może wydawać się pretensjonalna i trącić snobizmem, ale nie w odniesieniu do prawdziwie starych win. Niektóre wina, szczególnie stare porto, ale także inne bardziej ekstraktywne wina, tworzą lżejszy lub cięższy osad. Może to być rodzaj ciemniejszego zabarwienia butelki a nawet twardej skorupy lub luźnego osadu. Niektóre białe wina, na przykład riesling, stabilizowane w niskiej temperaturze, mogą tworzyć ciężkie, nierozpuszczalne kryształki, które nie mącą wina.

Jeżeli zakupiłeś stare wino, szczególnie rocznikowe porto, powinieneś je zostawić w spokoju przez kilka dni, a przynajmniej na 8-10 godzin i ostrożnie zdekantować. Otwierać butelkę należy bardzo ostrożnie, bez jej poruszania. Idealny do tego jest są korkociągi marki Ligne W. Dekantacja wina – należy ją przeprowadzać bardzo delikatnie, spokojnie, najlepiej podświetlając butelkę świecą. Przelewać można do specjalnego dekantera lub do czystej butelki.