2017-12-03

COGNAC LEYRAT | Cognac, Francja

leyrat
Cognac Leyrat jest w 100% produkowany w jednej posiadłości (Single Estate), co odróżnia go od innych producentów z regionu. Począwszy od uprawy winorośli, produkcji wina, destylacji a na starzeniu i butelkowaniu kończąc. Cognac Leyrat charakteryzuje się zdecydowanie dłuższym okresem leżakowania, … Więcej COGNAC LEYRAT | Cognac, Francja
COGNAC LEYRAT | Cognac, Francja was last modified: 3 grudnia, 2017 by Piotr Zastróżny
2019-04-13

COGNAC MARANCHEVILLE | Grande Champagne, Cognac, Francja

marancheville
Pierwsze koniaki z nazwą Marancheville na etykiecie ujrzały światło dzienne w 2012 roku, ale nie oznacza to, że Gregoire i Laurent (szwagrowie) nie mają doświadczenia w produkcji eaux-de-vie. Wcześniej produkowali swoje destylaty dla dużych koncernów, ale pasja i chęć stworzenia czegoś … Więcej COGNAC MARANCHEVILLE | Grande Champagne, Cognac, Francja
COGNAC MARANCHEVILLE | Grande Champagne, Cognac, Francja was last modified: 13 kwietnia, 2019 by Piotr Zastróżny
2019-05-14

COGNAC PIERRE DE SEGONZAC | Cognac, Francja

pierre de segonzac
Pierre de Segonzac to mały, rodzinny producent wybornych koniaków, którego historia sięga XVIII wieku. Winogrona używane do produkcji pochodzą wyłącznie z własnej winnicy (zaledwie dziesięć hektarów), znajdującej się w najbardziej prestiżowym regionie Cognac: Grande Champagne. Koniaki … Więcej COGNAC PIERRE DE SEGONZAC | Cognac, Francja
COGNAC PIERRE DE SEGONZAC | Cognac, Francja was last modified: 14 maja, 2019 by Piotr Zastróżny
2017-12-24

COGNAC RAYMOND RAGNAUD | Cognac, Francja

cognac raymond ragnaud
Cognac Raymond Ragnaud. Większość wytwórców koniaku pozyskuje winogrona potrzebne do produkcji od zewnętrznych hodowców. W Maison Raymond Ragnaud sadzi się i dogląda własne winorośle, a z wyselekcjonowanych owoców tworzy wino bazowe, które następnie poddawane jest destylacji. … Więcej COGNAC RAYMOND RAGNAUD | Cognac, Francja
COGNAC RAYMOND RAGNAUD | Cognac, Francja was last modified: 24 grudnia, 2017 by Piotr Zastróżny
2019-05-16

COGNAC REMI LANDIER | Koniak, Francja

remi landier
Posiadłość Remi Landier znajduje się w miejscowości Cors w apelacji Fins Bois. Pierwsze winorośle puściły tam pąki już w 1890 roku, a zasadził je dziadek Remi’ego, Julien Girard. Za okres szybkiego rozwoju firmy uznaje się lata … Więcej COGNAC REMI LANDIER | Koniak, Francja
COGNAC REMI LANDIER | Koniak, Francja was last modified: 16 maja, 2019 by Piotr Zastróżny
2017-06-04

COGNAC TESSERON XO & BEYOND| Cognac, Francja

tesseron
Firma powstała w 1905 roku. Założył ją Abel Tesseron. W tym czasie uprawiał winogrona w dwóch posiadłościach: jednej w Grande Champagne (Boneuil) oraz w drugiej, w Petite Champagne (Saint-Surin). Jako jeden z pierwszych wprowadził długofalową politykę gromadzenia bezcennych zapasów … Więcej COGNAC TESSERON XO & BEYOND| Cognac, Francja
COGNAC TESSERON XO & BEYOND| Cognac, Francja was last modified: 4 czerwca, 2017 by Piotr Zastróżny
2019-05-19

COGNAC THROUGH THE GRAPEVINE | Koniak, Francja

cognac through the grapevine
Through The Grapevine. Region Cognac to ponad 5000 winogrodników, 1300 ekspertów od destylacji oraz 270 posiadłości (domaines). Od setek lat powstają tam trunki o niezrównanym charakterze i elegancji. Cognac jest wyjątkowy i wciąż skrywa wiele nieodkrytych pereł. … Więcej COGNAC THROUGH THE GRAPEVINE | Koniak, Francja
COGNAC THROUGH THE GRAPEVINE | Koniak, Francja was last modified: 19 maja, 2019 by Piotr Zastróżny
2018-04-29

COS D’ESTOURNEL | St-Estéphe, Bordeaux, Francja

cos d'estournel
Cos uważane jest przez wielu za najlepsze wino w St-Estéphe. Z estetycznego punktu widzenia jest to jeden z najbardziej niezwykłych château w całym Médoc. Przypomina chińską pagodę z lwami, słoniami, jednorożcami rzeźbionymi w złotym piaskowcu. Nawet główne wejście ornamentowane … Więcej COS D’ESTOURNEL | St-Estéphe, Bordeaux, Francja
COS D’ESTOURNEL | St-Estéphe, Bordeaux, Francja was last modified: 29 kwietnia, 2018 by Piotr Zastróżny
2018-05-01

CRAIGELLACHIE | Speyside, Szkocja

craigellachie
Craigellachie znajduje się w samym sercu regionu Speyside, u zbiegu rzek Fiddich oraz Spey. Została założona w 1891 roku przez Alexandra Edwarda (syna właściciela gorzelni Benrinnes) i Petera Mackie (syna założyciela gorzelni Lagavulin), można zatem stwierdzić, … Więcej CRAIGELLACHIE | Speyside, Szkocja
CRAIGELLACHIE | Speyside, Szkocja was last modified: 1 maja, 2018 by Piotr Zastróżny
2018-03-15

D’ISSAN | Margaux, Bordeaux, Francja

issan
Najstarsze wzmianki dotyczące winnicy pochodzą z XII wieku. 18 maja 1152 roku wino z tej posiadłości, ówcześnie znane jako La Mothe-Cantenac zostało podane na weselu Eleonory Akwitańskiej i Henryka II Plantagenet (od 1154 roku króla Anglii). Przez kolejne trzy … Więcej D’ISSAN | Margaux, Bordeaux, Francja
D’ISSAN | Margaux, Bordeaux, Francja was last modified: 15 marca, 2018 by Piotr Zastróżny
2018-02-12

DALMORE | Highland, Szkocja

dalmore
Dalmore Distillery została założona w 1839 roku w Alness, dwadzieścia mil na północ od jeziora Loch Ness. Znajduje się nad brzegiem zatoki Cromarty Firth z widokiem na „wielką łąkę”, od której bierze swoją nazwę. Zawartość każdej butelki Dalmore dojrzewa … Więcej DALMORE | Highland, Szkocja
DALMORE | Highland, Szkocja was last modified: 12 lutego, 2018 by Piotr Zastróżny
2017-12-03

DE KRANS | Południowa Afryka

de krans
Winnice De Krans leżą w górnej części malowniczej Doliny Rzeki Gamka niedaleko Calitzdorp, które jest również dystryktem winiarskim w Klein Karoo, we wschodniej części Przylądka Dobrej Nadziei. Historia farmy sięga 1890 roku, kiedy zakupiła … Więcej DE KRANS | Południowa Afryka
DE KRANS | Południowa Afryka was last modified: 3 grudnia, 2017 by Piotr Zastróżny
2018-01-01

DOMAINE CAUHAPE | Jurançon, Francja

domaine cauhape
Domaine Cauhape. Południowy zachód Francji, Nowa Akwitania. W gminie Monein, na 43 hektarach gliniastych gleb, rosną białe odmiany winogron. Niektóre z nich (Lauzet, Courbu) to starożytne, autochtoniczne odmiany winorośli. Pozostałe to Gros i Petit Manseng, które … Więcej DOMAINE CAUHAPE | Jurançon, Francja
DOMAINE CAUHAPE | Jurançon, Francja was last modified: 1 stycznia, 2018 by Piotr Zastróżny