tesseron

COGNAC TESSERON XO & BEYOND| Cognac, Francja

Firma powstała w 1905 roku. Założył ją Abel Tesseron. W tym czasie uprawiał winogrona w dwóch posiadłościach: jednej w Grande Champagne (Boneuil) oraz w drugiej, w Petite Champagne (Saint-Surin). Jako jeden z pierwszych wprowadził długofalową politykę gromadzenia bezcennych zapasów starych eaux-de-vie, które zaczął kolekcjonować jeszcze w XIX wieku. Dzisiaj tę tradycję kontynuuje wnuk Abla – Alfred, który jest także właścicielem wspaniałego Chateau Pontet-Canet (grand cru classé z 1855 roku) w Pauillac.

Do produkcji koniaków używa się wszystkich trzech tradycyjnych odmian winorośli: Ugni blanc (daje krągłość), Folle Blanche (daje finezję) oraz Colombard (daje siłę i głębię). Winogrona zbierane są wczesną jesienią podczas długich, ciepłych i słonecznych dni.

Historia chłodnych i wilgotnych piwnic, w której dojrzewają koniaki Tesseron, sięga XII wieku. Część z nich to pozostałość po krypcie miejscowego kościoła..

– Lot 29 XO Exception | Robert Parker 100/100
– Lot 53 XO Perfection | Wine Enthusiast 100/100, Robert Parker 98/100
– Lot 76 XO Tradition | Wine Enthusiast 95/100
– Lot 90 XO Selection | International Wine & Spirits Competition SilverTesseron

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
COGNAC TESSERON XO & BEYOND| Cognac, Francja was last modified: 4 czerwca, 2017 by festus_admin