Glera – wszystko, co musisz wiedzieć o tej odmianie winorośli i prosecco

Glera, główny szczep używany do produkcji prosecco, to biała odmiana winorośli uprawiana w północno-wschodnich Włoszech. Dziś jest oficjalną nazwą tej odmiany, odkąd prosecco stało się apelacją. Grona o zielonej skórce pochodzą z Friuli oraz z pobliskiej, dzisiejszej Słowenii, ale od setek lat uprawia się je także w Wenecji Euganejskiej w prowincji Treviso, na północ i północny-zachód od Wenecji. Odmiana znana była już w czasach rzymskich.

Winnica Ca’ Salina w Valdobbiadene – producent Prosecco Superiore DOCG
Ca’ Salina – winnica w sercu Valdobbiadene

Historia i zmiana nazwy prosecco na glera

Prosecco zmieniono na glera w 2009 roku, kiedy wina Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore otrzymały wysoki status DOCG. Zdecydowano, że odtąd nazwa Prosecco zarezerwowana będzie wyłącznie dla nazwy apelacji, a nie nazwy szczepu winorośli.

Charakterystyka glera – odmiany, z którego powstaje prosecco

Jest odmianą niezwykle wydajną i późno dojrzewającą. Ma wysoką kwasowość i jest dosyć neutralna w smaku, stąd głównie używa się jej do wytwarzania frizzante i spumante. Kolor ma żółto-słomkowy, a w aromatycznym profilu glera znajdziemy białe brzoskwinie, czasami z lekko mydlaną nutą.

Dopuszczalne odmiany i charakterystyka wina

Tradycyjnie, do glera można dodać maksymalnie 15% innych odmian:

  • verdiso
  • bianchetta trevigiana
  • perera
  • glera lunga
  • chardonnay
  • pinot bianco
  • pinot grigio
  • pinot nero

Wino jest dosyć lekkie, o niskiej zawartości alkoholu, z dyskretną gorzkością, co stawia prosecco wśród napojów orzeźwiających na lato lub jako aperitif.

Wino spokojne

Wino spokojne jest mało inspirujące, nijakie, o delikatnym aromacie gruszek, z lekko gorzką nutą. Z zasady jest nierocznikowe i należy je pić młode i zimne, najlepiej zaraz po zakupie. Najczęściej spotykanym musującym prosecco, przynajmniej w Polsce, jest extra-dry, mało wytrawne wino o zawartości około 12-17 g cukru na litr.

Metoda produkcji prosecco z odmiany glera

Musujące prosecco, wytwarzane z odmiany glera, powstaje metodą Charmata, w odróżnieniu od szampana, crémant, cava czy franciacorta. Stąd cena nawet najlepszego prosecco rzadko sięga ceny przeciętnego szampana. Pamiętajmy również, że ciśnienie w butelce może być o połowę lub więcej niższe niż w szampanie. Jeśli chodzi o wielkość produkcji, przeważa prosecco spumante, potem frizzante, najmniej jest win spokojnych. Wersje różowe wytwarzane z glera zawierają nieco czerwonej odmiany raboso. To dosyć nieskomplikowane wino cieszy się dużym powodzeniem głównie z uwagi na względnie niską cenę.

Ochrona nazwy prosecco, konflikt z prošek

Niemałą konsternację przeżyli chorwaccy producenci słodkiego, od stuleci wytwarzanego dalmatyńskiego wina Prošek, dosyć popularnego w PRL-u, nie wiem czy jest dziś obecny w Polsce. Być może tak. Od 1 lipca 2013 określenie „Prošek” nie powinno był być stosowane w Chorwacji, ponieważ UE uważa, że słowo jest zbyt podobne do włoskiego „Prosecco”.

Absurdalność tej decyzji podkreśla fakt, że te dwa wina nie są nawet zbliżone. Prosecco jest winem musującym (głównie), podczas gdy Prošek jest słodkim, deserowym winem produkowanym gdzieś między Šibenikiem a Dubrownikiem z podsuszanych winogron, podobnie od 2000 lat. Był dawniej sprzedawany w dalmatyńskich aptekach jako lekarstwo.

Jednak Włosi zdołali uzyskać ochronę UE na  Prosseco ze względu na brak zrozumienia brukselskich biurokratów dla stanowiska Chorwatów. Te dalmatyńskie wina wytwarzane są techniką appassimento z całkiem innych odmian: vugava, bogdanuša, maraština, malwazja, babić, plavac mali lub mniej znanych rodzimych odmian czerwonych. Może nie ma co żałować, bo w ostatnich kilkudziesięciu latach stało się winem raczej „turystycznym”. Znawcy Dalmacji twierdzą, że tylko tzw. domaći prošek, wino wytwarzane przez starych ludzi po domach, przypomina jego dawną świetność.

Jakość i klasyfikacja prosecco

Odmiana winorośli glera – podstawowy szczep do produkcji prosecco
Winorośl glera – szczep używany do produkcji prosecco

W piramidzie jakości, najwyższej klasy prosecco pochodzi z Prowincji Treviso w Veneto. Są to Conegliano Valdobbiadene prosecco superiore DOCG, produkowane na obszarze 15 gmin, wyłącznie jako wino musujące, w tym specyficzne cru tej apelacji:

  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG – to zaledwie 107 hektarów winorośli na obszarze o szczególnym mikroklimacie i znakomitej kompozycji gleby oraz doskonałym drenażu. Powstają tu najlepsze „cru” prosecco, błyszczące, o słomkowej barwie i delikatnych owocowych aromatach – od jabłka i gruszki, po owoce cytrusowe, z migdałowym posmakiem. Głównie występują w wersji Dry, dosyć słodkie (powyżej 32 g/l cukru), ale spotyka się też Extra Dry (12-17 g/l) i Brut (5-12 g/l, średnio 7-10 g/l); 100% glera. Włosi uważają je za równie wspaniałe jak szampan.
  • Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG – wina z winnic położonych na stromych zboczach, gdzie grona zbierane są ręcznie. Z reguły są to wina rocznikowe.
  • Asolo Prosecco Superiore DOCG; Colli Asolani, obszar leżący na południowy zachód od winnic Conegliano-Valdobbiadene. Grona glera są delikatnie tłoczone w pneumatycznej prasie, moszcz delikatnie zlany do stalowych ciśnieniowych zbiorników, gdzie w obecności specjalnych kultur drożdży, w kontrolowanej temperaturze 18-20°C następuje fermentacja. Wino dojrzewa przez trzy miesiące na drożdżach.

Dalej w hierarchii jakości i ilości idzie prosecco DOC Treviso (95 gmin) i prosecco DOC (556 gmin!).

Nadal do końca nierozwiązanym problemem jest kwestia międzyregionalnego DOC prosecco (Friuli-Veneto). Wszędzie tam uprawia się glera. Ogromna popularność prosecco spowodowała wzrost nowych upraw tej odmiany, co już wkrótce może spowodować zauważalny spadek cen oraz jakości tych win. Ponadto ograniczenia apelacyjne podważą sens dotychczasowych inwestycji. Podczas boomu prosecco wszyscy winiarze Veneto i Friuli chcieliby uszczknąć coś z tego wielkiego tortu.

Mam wrażenie, że w związku z niezwykłą popularnością prosecco spadło zainteresowanie najlepszym włoskim winem musującym, tworzonym metodą szampańską – Franciacorta. Już dziś prosecco produkowane jest w sporej ilości butelek, ponad 660 mln, z czego około 490 mln na eksport.

Producenci prosecco, których znajdziesz w Festusie

La Tordera

Butelka prosecco La Tordera – włoskie wino musujące DOCG
La Tordera – Prosecco Superiore DOCG z Valdobbiadene

La Tordera to rodzinna winnica z regionu Valdobbiadene, specjalizująca się w produkcji wysokiej jakości prosecco superiore DOCG. Firma łączy tradycję z nowoczesnymi technologiami, dbając o zrównoważoną produkcję i dążąc do minimalnego wpływu na środowisko. Prosecco La Tordera charakteryzuje się elegancją, subtelnymi owocowymi aromatami oraz doskonałym balansem między kwasowością a świeżością.

Ca’ Salina

Ca’ Salina – winnica produkująca Prosecco Superiore DOCG w Valdobbiadene
Ca’ Salina – prosecco z regionu Valdobbiadene

Ca’ Salina to jeden z cenionych producentów prosecco w sercu Valdobbiadene. Winnica słynie z produkcji win o wyjątkowej czystości smaku, pełnych aromatów białych owoców i kwiatów. Prosecco od Ca’ Salina wyróżnia się delikatnym musowaniem oraz harmonijną strukturą, co czyni je doskonałym wyborem zarówno na specjalne okazje, jak i do codziennej degustacji.

Podsumowanie

Prosecco, produkowane z odmiany glera, to jedno z najpopularniejszych win musujących na świecie. Dzięki różnorodności stylów i metod produkcji, każdy może znaleźć coś dla siebie – od lekkiego frizzante po eleganckie spumante. Wśród najlepszych prosecco wyróżniają się wina produkowane przez La TorderaCa’ Salina, których jakość i unikalny charakter są doceniane przez koneserów wina.

Glera – wszystko, co musisz wiedzieć o tej odmianie winorośli i prosecco was last modified: 15 marca, 2025 by Piotr Zastróżny