Siarczyny w winie: co jest faktem, a co mitem?

Jeśli po wypiciu czerwonego wina odczuwasz ból głowy, być może słyszałeś sugestie, że winowajcą są konserwanty zawarte w trunkach. Mogłeś również usłyszeć porady, aby pić tylko białe wino, wybierać wina organiczne lub całkowicie zrezygnować z alkoholu. Rozprawmy się z kilkoma mitami na temat tych związków, ich wpływu na zdrowie oraz bólu głowy.

Czym są siarczyny i jak działają?

Znane także jako dwutlenek siarki, są to związki chemiczne, które występują naturalnie, ale mogą być również produkowane syntetycznie. Są szeroko stosowane jako konserwanty, ponieważ działają przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco. Nie tylko w winach znajdziemy te substancje – są one obecne także w:

  • napojach gazowanych,
  • sokach owocowych,
  • konfiturach,
  • parówkach,
  • mrożonych frytkach,
  • owocach kandyzowanych.

Dzięki ich obecności produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość i są bardziej odporne na psucie.

Dlaczego wino zawiera siarczyny?

Te związki były stosowane już w starożytności, aby zapobiegać przemianie wina w ocet. Nawet dziś producenci używają dwutlenku siarki, aby zachować świeżość i odpowiedni smak swojego produktu. Zgodnie z przepisami, każde wino zawierające ponad 10 części na milion (ppm) siarczynów musi mieć na etykiecie informację „zawiera siarczyny”. W Unii Europejskiej istnieją dodatkowe regulacje, które ograniczają maksymalną zawartość tych substancji w winie do 210 ppm.

Czy każde wino zawiera dwutlenek siarki?

Tak, każde wino zawiera jego śladowe ilości, ponieważ jest on naturalnym produktem fermentacji drożdży. Nawet jeśli nie jest dodawany do wina, naturalnie występujące ilości będą obecne w ilościach od 10 do 40 części na milion (ppm).

Czy czerwone wino zawiera więcej siarczynów niż białe?

To mit. W rzeczywistości czerwone wino zawiera ich mniej niż białe, ponieważ obecne w czerwonym winie taniny pełnią rolę naturalnych konserwantów. Jeśli po wypiciu czerwonego wina czujesz się gorzej, winowajcą mogą być inne składniki, takie jak:

  • histamina,
  • tyramina,
  • garbniki,
  • alkohol.

Te substancje mogą wpływać na Twoje samopoczucie bardziej niż konserwanty.

Kto powinien unikać siarczynów w winie?

Wrażliwość na te związki dotyczy tylko niewielkiej części populacji, a najczęściej dotyka osób z astmą. Szacuje się, że od 3% do 10% astmatyków może reagować na obecność dwutlenku siarki. Dla reszty ludzi ich obecność w trunkach nie powinna być powodem do obaw. Jeśli zastanawiasz się, czy są szkodliwe, warto wiedzieć, że dla większości populacji nie stanowią zagrożenia. Nasza rada? Pij odpowiedzialnie, a jednocześnie pamiętaj o nawadnianiu organizmu – pij dużo wody, aby uniknąć odwodnienia i zachować równowagę podczas spożywania wina!

Siarczyny w winie. Co jest faktem, a co mitem? was last modified: 15 stycznia, 2025 by Piotr Zastróżny