Porto to słynne wino wzmacniane produkowane w dolinie rzeki Douro w północnej Portugalii. Jego fermentacja jest zatrzymywana poprzez dodanie aguardiente (destylatu z wina), dzięki czemu ma podwyższony poziom alkoholu – około 19-20% – oraz więcej cukru resztkowego niż typowe wino. Porto jest cenionym na całym świecie winem deserowym. Jednak nie każdy zgłębił wszystkie jego tajniki. Służymy pomocą.
Czy to jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie? FAKT.
Oficjalnie ustanowiony w 1756 roku, trzeci najstarszy wyznaczony region winiarski (po Chianti w 1716 roku oraz Tokaju w 1730 roku). To nazwa chroniona, a samo wino może być produkowane tylko tutaj. Metoda producji jest ściśle określona.
Czy Porto to wyłącznie wina czerwone? MIT.
Najbardziej popularny rodzaj to wino czerwone produkowane z odmian touriga nacional, tinta roriz, touriga francesa, tinta barroca oraz tinta cao. Wytwarzane są również wersje białe, a nawet różowe. Długo starzone białe porto zyskuje aromaty karmelu, miodu i przypraw korzennych.
Czy powstaje z ręcznie zbieranych winogron? FAKT.
Niemal wszyscy producenci wytwarzają swoje wina z ręcznie zbieranych winogron, bez użycia maszyn. Po pierwsze wynika to z poszanowania tradycji winiarskich regionu. Po drugie – pagórkowate ukształtowanie terenu w dolinie Douro bardzo utrudnia zbiór maszynowy owoców. Ponadto wielu producentów nadal kultywuje tradycję deptania winogron stopami.
Czy zawsze jest słodkie ? MIT.
Zwykle kojarzymy je z mocnymi, bardzo słodkimi winami podawanymi do deseru, ale
istnieją też wersje z mniejszą ilością cukru resztkowego. Fermentacja trwa na tyle długo, że w winie zostaje go niewiele. Wino ma świeższy i bardziej ziołowy charakter.
Czy beczki po porto są używane do starzenia whisky? FAKT.
Dębowe beczki, w których leżakuje to wino są sprzedawane destylarniom, między innymi w Szkocji, Irlandii oraz USA. Wykorzystuje się je do maturacji wysokogatunkowych whisky i burbonu. Beczki nadają destylatom nut czerwonych owoców, gorzkiej czekolady i orzechów. Obok beczek po sherry, beczki po porto są jednymi z najdroższych i najbardziej pożądanych przez producentów whisky.
Czy produkowane jest tylko w mieście Porto? MIT.
Nazwa wina pochodzi od nazwy miasta, które w okresie rozkwitu winiarstwa na półwyspie Iberyjskim było ważnym ośrodkiem dla handlarzy winem. Natomiast wino produkowane jest z winogron zebranych w dolinie Douro (70 – 200 km od miasta). Leżakuje w niewielkim miasteczku Vila Nova de Gaia, nieopodal drugiego największego miasta w Portugalii.