Porto to słynne wino wzmacniane, produkowane w dolinie rzeki Douro w północnej Portugalii. Ponieważ jego fermentacja jest zatrzymywana przez dodanie aguardiente (destylatu z wina), porto ma podwyższony poziom alkoholu – około 19-20% – oraz więcej cukru resztkowego, niż typowe wino. Co więcej, porto jest cenionym na całym świecie winem deserowym. Jednakże, nie każdy zgłębił wszystkie jego tajniki. Dlatego służymy pomocą.
Czy to jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie? FAKT.
Oficjalnie ustanowiony w 1756 roku, jest to trzeci najstarszy wyznaczony region winiarski, po Chianti w 1716 roku oraz Tokaju w 1730 roku. Co ważniejsze, nazwa ta jest chroniona, a wino może być produkowane wyłącznie tutaj. Dodatkowo, metoda produkcji jest ściśle określona przez przepisy apelacyjne.
Czy Porto to wyłącznie wina czerwone? MIT.
Najbardziej popularnym rodzajem porto jest wino czerwone, produkowane z odmian takich jak touriga nacional, tinta roriz, touriga francesa, tinta barroca oraz tinta cao. Ponadto, wytwarzane są również wersje białe, a nawet różowe. Co więcej, długo starzone białe porto zyskuje bogate aromaty karmelu, miodu i przypraw korzennych.
Czy powstaje z ręcznie zbieranych winogron? FAKT.
Niemal wszyscy producenci wytwarzają swoje wina z ręcznie zbieranych winogron, bez użycia maszyn. Po pierwsze, wynika to z poszanowania tradycji winiarskich regionu. Po drugie, pagórkowate ukształtowanie terenu w dolinie Douro bardzo utrudnia zbiór maszynowy owoców. Dodatkowo, wielu producentów nadal kultywuje tradycję deptania winogron stopami.
Czy zawsze jest słodkie ? MIT.
Zwykle kojarzymy porto z mocnymi, bardzo słodkimi winami podawanymi do deseru, jednak istnieją również wersje z mniejszą ilością cukru resztkowego. Fermentacja trwa na tyle długo, że zostaje go niewiele, co nadaje winu świeższy i bardziej ziołowy charakter.
Czy beczki po porto są używane do starzenia whisky? FAKT.
Dębowe beczki, w których leżakuje porto, są sprzedawane destylarniom m.in. w Szkocji, Irlandii oraz USA. Służą one do maturacji wysokogatunkowych whisky i burbonu, nadając im nuty czerwonych owoców, gorzkiej czekolady i orzechów. Obok beczek po sherry, te po porto są jednymi z najdroższych i najbardziej pożądanych przez producentów whisky.
Czy produkowane jest tylko w mieście Porto? MIT.
Nazwa wina pochodzi od miasta, które w czasach rozkwitu winiarstwa na Półwyspie Iberyjskim było kluczowym ośrodkiem handlu winem. Produkowane z winogron zebranych w dolinie Douro, położonej 70–200 km od miasta, porto leżakuje w Vila Nova de Gaia, niewielkim miasteczku niedaleko drugiego co do wielkości miasta Portugalii.