vilmart

VILMART & CIE | Champagne, Francja

Vilmart założony został przez Desiere Vilamarta w 1890 roku. Obejmuje ponad jedenaście hektarów o statusie premier cru. Położony jest w Rilly la Montagne, zaledwie kilka kilometrów od Reims, stolicy regionu. Jest jednym z niewielu producentów którzy przeprowadzają pierwszą fermentacje wina w dębowych beczkach. Nabierają dzięki temu niezwykłego i bogatego aromatu, przepięknego koloru i niepowtarzalnego smaku.

I do wine first, champagne afterwards – Laurent Champs, Vilmart.

Do produkcji szampana Vilmart używa się przeważnie nowych beczek dębowych, uważnie pilnując by ich okres użytkowania nie był dłuższy niż dwa lata. dojrzewanie wina nie przekracza dziesięciu miesięcy. Niska wydajność z hektara, ręczny zbiór winogron oraz praktycznie nie zmieniony od stu lat sposób produkcji stanowi wizytówkę producenta. Właściciel winnicy Laurent Champs postawił na ekologiczną uprawę winorośli.

Robert Parker umieścił dom szampański Vilmart & Cie wśród piętnastu najlepszych producentów w Szampanii.

Wiktor Zastróżny o Szampanii i szampanach:

„Na północny wschód od Paryża, w trójkącie zawartym między Reims, Épernay i Châlon-sur-Marne, na kredowej glebie, powstaje najwytworniejsze i najwyżej cenione wino musujące na świecie – szampan. Spacerując po Avenue de Champagne w Apernay, dzielnicy wielkich domów szampańskich, podziwiamy wspaniałe pałace w renesansowym i klasycystycznym stylu, a pod nimi ponad 100 kilometrów wykutych w wapiennej skale piwnic (niektóre pamiętają Rzymian), w których dojrzewają miliony butelek szampana. Codziennie odwiedza je tysiące turystów..

Wbrew powszechnym opiniom, wino musujące nie jest wynalazkiem Ojca Perignona z opactwa Hautvillers, ale z pewnością mnich ten całe swoje życie poświęcił zgłębianiu tajemnic tego trunku oraz jego doskonaleniu. Z całą pewnością jednak jako pierwszy zaczął wytwarzac białe wina z czerwonych winogron, a dziś wszystkie szampany poza „blanc de blancs” (100% Chardonnay) tworzy się z mieszanki Pinot Noir i Pinot Meunier (oba czerwone) oraz Chardonnay.

Nie tylko Dom Perignon zastanawiał się dlaczego na wiosnę, gdy temperatura w piwnicach wzrastała, zabutelkowane wino ponownie zaczynało fermentować, a z butelek z hukiem wystrzeliwały korki. Jak wiemy, tajemnicę fermentacji zgłębił dopiero 200 lat poźniej Ludwik Pasteur.”.

Vilmart

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
VILMART & CIE | Champagne, Francja was last modified: Maj 8th, 2017 by festus_admin