samaroli

SAMAROLI, SILVANO SAMAROLI | Whisky & Rum, Włochy

Silvano Samaroli jest jedną z najważniejszych osobistości świata szkockiej whisky. Urodzony w Bolonii, Silvano szybko został jedną z niewielu osób spoza Wielkiej Brytanii, zajmujących się wybieraniem i butelkowaniem wielkich szkockich whisky. Pierwszą beczkę nabył w 1968 roku. Jego sposób pracy jest prosty w teorii, lecz trudny w praktyce: próbuje różne destylaty, często o „sile beczki” (cask strength). Bazując na swej olbrzymiej wiedzy i doświadczeniu, Silvano wybiera pojedyncze beczki, które później butelkuje ze swoją etykietą.

Oprócz whisky, Samaroli butelkuje także rumy typu „single cask” z między innymi Fiji, Martyniki, Gwadelupy, Barbadosu, Guyany. Mimo, że rum pochodzi z tropików, proces dojrzewania przebiega w Szkocji, gdzie zimniejszy klimat spowalnia proces parowania destylatu podczas leżakowania. Pozwala to na dłuższe dojrzewanie i w rezultacie czystszy, bardziej elegancki rum.
Samaroli

SAMAROLI, SILVANO SAMAROLI | Whisky & Rum, Włochy was last modified: 13 kwietnia, 2017 by festus_admin