Szampan – historia, rodzaje i najwspanialsze regiony Szampanii

Szampania – historia szampana i regiony Szampanii

Na północny wschód od Paryża, w trójkącie zawartym między Reims, Épernay i Châlon-sur-Marne, na kredowej glebie, powstaje najwytworniejsze i najwyżej cenione wino musujące na świecie – szampan. Historia szampana oraz regiony Szampanii, w których powstaje ten wyjątkowy trunek, czynią go symbolem luksusu i doskonałości. Spacerując po Avenue de Champagne w Épernay, dzielnicy wielkich domów szampańskich, podziwiamy wspaniałe pałace w renesansowym i klasycystycznym stylu, a pod nimi ponad 100 kilometrów wykutych w wapiennej skale piwnic (niektóre pamiętają Rzymian), w których dojrzewają miliony butelek szampana. Codziennie odwiedza je tysiące turystów.

Ojciec Pérignon i historia szampana

Drappier i Gonet – topowe szampany dostępne w Festusie, idealne na każdą okazję.
Drappier i Gonet – topowe szampany dostępne w Festusie, idealne na każdą okazję.

Wbrew powszechnym opiniom, wino musujące nie jest wynalazkiem Ojca Pérignona z opactwa Hautvillers, ale mnich ten całe swoje życie poświęcił zgłębianiu tajemnic tego trunku oraz jego doskonaleniu. Z całą pewnością jednak jako pierwszy zaczął wytwarzać białe wina z czerwonych winogron, a dziś wszystkie szampany poza „blanc de blancs” (100% chardonnay) tworzy się z mieszanki pinot noir i pinot meunier (oba czerwone) oraz chardonnay.

Nie tylko Dom Pérignon zastanawiał się, dlaczego na wiosnę, gdy temperatura w piwnicach wzrastała, zabutelkowane wino ponownie zaczynało fermentować, a z butelek z hukiem wystrzeliwały korki. Jak wiemy, Ludwik Pasteur dopiero 200 lat później zgłębił tajemnicę fermentacji. Historia i rodzaje szampana są nierozerwalnie związane z procesem produkcji, który dziś osiągnął mistrzostwo.

Promocja szampana na dworze królewskim

Z czasem mieszkańcy Hautvillers dostrzegli, że nadmiar dwutlenku węgla w winach jest zaletą, a nie wadą. Dom Pérignon degustując pierwszą, historyczną butelkę szampana, miał ponoć powiedzieć: „chodźcie prędko, ja piję gwiazdy!”. Powstał pierwszy szampan, który by zrobić karierę, musiał jeszcze zyskać aprobatę dworu Króla Słońce – Ludwika XIV. Nie było to rzeczą łatwą. Z pomocą przyszła, regularnie odwiedzająca kościół w Hautvillers, młoda arystokratka Jeanne de Thierzy, zwana Jolie Baronne, czyli „piękną baronessą”. Dama ta, znana była z dość rozwiązłego trybu życia, toteż z duszą na ramieniu przystępowała do konfesjonału ojca Pérignona. Ten, aczkolwiek niezbyt chętnie, udzielił jej rozgrzeszenia. Z wdzięczności piękna baronessa, korzystając ze znajomości z marszałkiem de Créqui, wypromowała wino z klasztornych piwnic. Skrzynka szampańskiego wina zachwyciła dwór, a szczególnie faworyty króla i ich przyjaciół.

Za Ludwika XVI, w 1735 roku, królewskim dekretem wprowadzono wymiary i pojemność szampańskiej butelki. W przepisach nakazywano również, żeby korek był przymocowany do butelki drutem.

Regiony Szampanii – historia i produkcja szampana

Styl win szampańskich jest tym, co odróżnia wino jednego domu szampańskiego od drugiego. O stylu szampana decyduje jasno określony dobór winogron i metod jego produkcji, przede wszystkim odpowiednie zestawienie odmian:

  • chardonnay,
  • pinot noir,
  • pinot meunier

Najwyżej ocenianie szampany pochodzą z:

  • Montagne de Reims, gdzie bryluje pinot noir,
  • Côte des Blancs na południe od Epernay, gdzie głównie uprawia się chardonnay,
  • Vallée de la Marne, gdzie uprawia się pinot noir i pinot meunier.

Rodzaje szampana

Większość win szampańskich zestawiana jest z dwóch lub więcej roczników – to tzw. szampany bez określenia wieku, czyli nierocznikowe. Tylko w wyjątkowych latach producenci szampana tworzą trunki z jednego zbioru, sygnowane rokiem zbioru. Jest to szampan rocznikowy (vintage). Blanc de blancs produkowany jest tylko z chardonnay. Jest bardziej kremowy, o wydatniejszym zapachu owoców, lekki oraz elegancki. Blanc de noirs (biały z czarnych winogron) wytwarzany jest zarówno z pinot noir, jak i z pinot meunier, albo z kombinacji obu. Rosé, różowy szampan, produkowany jest albo z czarnych winogron, albo (najczęściej) poprzez dodanie niewielkiej ilości czerwonego wina do białego szampana.

Producenci szampana w 2022 roku wyprodukowali i sprzedali około 326 milionów butelek, osiągając jeden z rekordowych wyników w historii.

Szampan w kuchni – historia, smaki i regiony Szampanii

Szampan stał się trunkiem uniwersalnym, który często zastępuje wina zarówno białe, jak i czerwone. Jest znakomity jako aperitif, do owoców morza, ryb słodkowodnych, wędzonego łososia. Niezrównany jest do kawioru, a nawet do skromnych żeberek z kuchni chińskiej. Doskonale komponuje się z sosami na bazie śmietany, masła i oliwy.

Dom szampański Drappier

Charline Drappier – enolog domu szampańskiego Drappier, Szampania.
Charline Drappier – enolog i ambasadorka domu szampańskiego Drappier w Szampanii.

Drappier to jedna z najbardziej cenionych winnic w Szampanii, znana z wyjątkowych szampanów charakteryzujących się bogatym aromatem i zrównoważonym smakiem. Winnica stawia na tradycyjne metody produkcji i minimalną ingerencję, co pozwala wydobyć autentyczność smaku. Ich szampany, takie jak Carte d’Or czy Grande Sendrée, są wybierane przez koneserów na całym świecie.

Dom szampański Philippe Gonet

Pierre Gonet – współwłaściciel domu szampańskiego Philippe Gonet, historia Szampanii.
Pierre Gonet – enolog domu szampańskiego Philippe Gonet.

Philippe Gonet to rodzinny dom szampański, który od ponad 180 lat produkuje szampany najwyższej jakości. Winnica specjalizuje się w szampanach blanc de blancs, które powstają z najlepszych winogron chardonnay uprawianych w regionie Côte des Blancs. Szampany Philippe Gonet są synonimem elegancji i precyzji smaku, idealne na wyjątkowe okazje.

Szampan – historia, smaki i najpiękniejsze regiony Szampanii was last modified: 1 stycznia, 2025 by Piotr Zastróżny