2018-02-03

DOISY DAENE | Barsac (Sauternes), Bordeaux, Francja

doisy daene
Château Doisy Daëne został sklasyfikowany w 1855 roku jako Grand Cru Classé. W rękach rodziny Dubourdieu znajduje się od 1924 roku i śmiało można stwierdzić, iż od tego czasu przechodzi renesans. W 1950 roku Pierre Dubourdieu stworzył pierwsze w historii białe wytrawne wino z Sauternes. Czterdzieści lat później w 1990
DOISY DAENE | Barsac (Sauternes), Bordeaux, Francja was last modified: 3 lutego, 2018 by festus_admin
2018-01-01

DOMAINE CAUHAPE | Jurançon, Francja

domaine cauhape
Domaine Cauhape. Południowy zachód Francji, Nowa Akwitania. W gminie Monein, na 43 hektarach gliniastych gleb, rosną białe odmiany winogron. Niektóre z nich (Lauzet, Courbu) to starożytne, autochtoniczne odmiany winorośli. Pozostałe to Gros i Petit Manseng, które dają wina aromatyczne, intensywne, o charakterystycznym smaku i zapachu kandyzowanych owoców oraz miodu. Powstają
DOMAINE CAUHAPE | Jurançon, Francja was last modified: 1 stycznia, 2018 by festus_admin
2017-04-13

DOMAINE WEINBACH | Alzacja, Francja

domaine weinbach
domaine Weinbach założyli zakonnicy z klasztoru Kapucynów w 1612 roku. Nazwa nawiązuje do potoku przepływającego przez jej środek. Do dzisiaj, granicę winnicy wyznacza zbudowany przez nich murek. Po rewolucji francuskiej winnica przeszła w posiadanie Republiki Francuskiej. W 1898 roku kupili ją bracia Faller – Theodore i Jean-Baptiste.Początkowo winnica obejmowała 5
DOMAINE WEINBACH | Alzacja, Francja was last modified: 13 kwietnia, 2017 by festus_admin
2018-01-15

DRAPPIER | Champagne, Francja

drappier
Pierwsze winorośle w Urville (okręg Bar-sur-Aube) zostały zasadzone ponad 2000 lat temu przez Rzymian. Jednak pierwsze winnice zostały założone dopiero w 1152 roku przez Świętego Bernarda (założyciela opactwa Clairvaux). Siedem wieków później (w 1803 roku) winnice przejął François Drappier, który przez kolejne lata był dostawcą winogron do wielkich domów szampańskich.
DRAPPIER | Champagne, Francja was last modified: 15 stycznia, 2018 by festus_admin
2020-12-26

DUNCAN TAYLOR | Szkocja

duncan taylor
Duncan Taylor Scotch Whisky Limited powstała w 1938 roku w Glasgow. Zajmuje się niezależną dystrybucją alkoholi mocnych. Posiada jedną z największych prywatnych kolekcji beczek po szkockiej whisky single malt i single grain.Jej przepastne magazyny mieszczą ponad 4500 beczek wypełnionych długo dojrzewającymi destylatami. Firma prezentuje te cenne alkohole za pośrednictwem imponującej
DUNCAN TAYLOR | Szkocja was last modified: 26 grudnia, 2020 by festus_admin
2019-04-15

EMILIO MORO | Ribera del Duero, Hiszpania

emilio moro
Emilio Moro to jedna z bardziej rozpoznawalnych winnic z Ribera del Duero. Posiadłość położona w Pesquera de Duero nad rzeką Douro została założona przez Emilio Moro w 1932 roku. Od samego początku właściciel przykładał wielką uwagę do produkcji win wysokiej jakości. Świadczy o tym wybór najlepszych parceli, staranna selekcja winorośli
EMILIO MORO | Ribera del Duero, Hiszpania was last modified: 15 kwietnia, 2019 by festus_admin
2017-08-23

ESCORIHUELA GASCON | Mendoza, Argentyna

escorihuela gascon
Historia Escorihuela Gascon sięga 1880 roku. Właśnie wtedy, zaledwie 19 letni Miguel Escorihuela Gascon wyemigrował ze swojej rodzinnej miejscowości Aragon w Hiszpanii do Argentyny. Już po czterech latach zakupił 17 hektarów ziemi w Godoy Cruz, jednym z osiemnastu departamentów prowincji Mendoza. Dzisiaj bodega jest najstarszą i jedną z najważniejszych winnic
ESCORIHUELA GASCON | Mendoza, Argentyna was last modified: 23 sierpnia, 2017 by festus_admin
2018-01-11

FERNANDO DE CASTILLA | Brandy de Jerez, Hiszpania

fernando de castilla
Piwnice Bodegas Rey Fernando de Castilla znajdują się w zabytkowej części Jerez, a ich wnętrza kryją jedne z najpiękniejszych skarbów - Brandy de Jerez. Trunki powstają ze starannie wyselekcjonowanych, białych win. Dojrzewają, przez pierwszy rok, w nowych beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu by następnie dojrzewać przez wiele lat w
FERNANDO DE CASTILLA | Brandy de Jerez, Hiszpania was last modified: 11 stycznia, 2018 by festus_admin
2018-01-15

FIGLI LUIGI ODDERO | Piemont, Włochy

luigi oddero
Luigi Oddero. W 1878 roku powstała niewielka rodzinna winnica, która za sprawą wiedzy, pasji i poszanowania tradycji, rozpoczęła tworzenie wysokiej jakości win z Nebbiolo. W 1951 roku opiekę nad nią przejęli dwaj bracia, Giacomo i Luigi Oddero, którzy w 2006 roku postanowili podzielić swój dobytek. W ten sposób Luigi Oddero
FIGLI LUIGI ODDERO | Piemont, Włochy was last modified: 15 stycznia, 2018 by festus_admin
2018-01-28

FILLIERS | Belgia

filliers
FILLIERS | Belgia was last modified: 28 stycznia, 2018 by festus_admin
2017-06-30

FILLIERS GIN | Belgia

filliers
FILLIERS GIN | Belgia was last modified: 30 czerwca, 2017 by festus_admin
2017-12-24

FLOR DE CANA | Nikaragua

flor de cana
Flor de Cana jest rodzinną firmą, która swoje początki datuje na rok 1890. Międzynarodowe uznanie i sławę zawdzięcza produkcji rumów wysokiej jakości oraz pokaźnej rezerwie starzonych rumów. W Nikaragui, w 1980 roku, doszło do politycznej rewolucji, hiperinflacji oraz  zmniejszonej sprzedaży rumu. W tym czasie właściciele Flor de Cana zdecydowali o
FLOR DE CANA | Nikaragua was last modified: 24 grudnia, 2017 by festus_admin
2018-07-15

FOLONARI | Toskania, Włochy

folonari
Folonari. Winnicę założył w 1825 roku Francesco Folonari. Na początku nosiła nazwę Fratelli Folonari i położona była w regionie Veneto. W 1911 roku bracia Italo i Francesco zakupili zabytkową toskańską posiadłość w Chianti Rufina i rozpoczęli przygodę z produkcją cudownych win toskańskich. Obecnie winnicą zarządzają spadkobiercy założycieli. Posiadają kilka winnic:
FOLONARI | Toskania, Włochy was last modified: 15 lipca, 2018 by festus_admin
2017-12-13

FONTERUTOLI | Toskania, Włochy

fonterutoli
Fonterutoli. Mazzei, to rodzina, która może poszczycić się niezrównanym dziedzictwem zanurzonym w toskańskiej tradycji winiarskiej. Jej historia zaczyna się kilkaset lat temu w niewielkiej średniowiecznej wiosce Castello di Fonterutoli i nieprzerwanie trwa od 24 pokoleń. Można nieśmiało stwierdzić iż praprzodek, Ser Lapo Mazzei (1350-1412) jest ojcem Chianti. Świadczyć mogą o
FONTERUTOLI | Toskania, Włochy was last modified: 13 grudnia, 2017 by festus_admin