2018-01-01

THE WINERY OF GOOD HOPE | Południowa Afryka

the winery of good hope
Do grupy The Winery of Good Hope (istniejącej od 1998 roku) należą cztery winnice: Radford Dale, Land of Hope, Vinum Africa i The Winery of Good Hope. Wspólnie specjalizują się w produkcji win z górskich subregionów: Helderberg w Stellenbosch, Elgin i Perderberg w Swartland. Ich wspólnym celem jest połączenie innowacji
THE WINERY OF GOOD HOPE | Południowa Afryka was last modified: 1 stycznia, 2018 by festus_admin
2018-01-01

TINTO PESQUERA | Ribera del Duero, Hiszpania

tinto pesquera
Tinto Pesquera. Trudno sobie wyobrazić, że niespełna 50 lat temu, w Ribera del Duero przeważały plantacje buraków. Wielkiej zmiany w rolniczym krajobrazie dokonał Alejandro Fernández, który w 1972 roku odziedziczył po ojcu posiadłość w Pesquera i postanowił spełnić swoje wielkie marzenie o produkcji win wysokiej jakości. Przez kolejne lata Alejandro
TINTO PESQUERA | Ribera del Duero, Hiszpania was last modified: 1 stycznia, 2018 by festus_admin
2018-03-25

TOMATIN | Highland, Szkocja

tomatin
Lubimy destylarnię Tomatin.Założona pod koniec dziewiętnastego stulecia, przez prawie sto lat znana była wyłącznie z masowej produkcji destylatów wykorzystywanych do produkcji whisky mieszanych, min. Antiquary. Przez pewien czas, z ponad dwudziestoma alembikami, była najbardziej urodzajną gorzelnią w Szkocji (12 milionów litrów rocznie). Duże zmiany przyszły wraz nowymi właścicielami na przełomie
TOMATIN | Highland, Szkocja was last modified: 25 marca, 2018 by festus_admin
2018-10-14

TULLIBARDINE | Highland, Szkocja

tullibardine
Tullibardine to niewielka, rodzinna i niezależna destylarnia, której początki sięgają roku 1949; wcześniej, przez kilkaset lat funkcjonował tu browar. Gorzelnię w wodę zaopatruje źródło Danny Burn, bijące z pradawnego wzgórza Ochil Hills.Właściciele Tullibardine są dumni z faktu, że ich whisky powstaje w jednej z nielicznych obecnie destylarni, w której cały
TULLIBARDINE | Highland, Szkocja was last modified: 14 października, 2018 by festus_admin
2018-05-20

VALDESPINO | Jerez de la Frontera, Hiszpania

valdespino
Bodega Valdespino pochodzi z 1264 roku i jest jedną z najstarszych winnic w Jérez. Jej pierwszym właścicielem był Don Alfonso Valdespino. Jeden z dwudziestu czterech chrześcijańskich rycerzy króla Alfonsa X Mądrego, zasłużonych w bitwie o Jerez de la Frontera z Maurami. Chociaż jej historia rozpoczęła się w XIII wieku, oficjalną
VALDESPINO | Jerez de la Frontera, Hiszpania was last modified: 20 maja, 2018 by festus_admin
2017-12-06

VILLA LE PRATA | Toskania, Włochy

toskania
Villa le Prata powstała w 1860 roku. Założył ją hrabia De’Vecchi, w późniejszym okresie służyła jako wiejska rezydencja miejscowego biskupa. W 1980 roku małżeństwo Massimo i Marialuce Lossapio kupiło posiadłość i posadzili pierwszy hektar winorośli w pobliżu willi. Wraz z rozwojem uprawy zdecydowali się dokupić jeszcze dwie winnice w Castelnuovo dell’Abate.Obecnie
VILLA LE PRATA | Toskania, Włochy was last modified: 6 grudnia, 2017 by festus_admin
2022-07-15

VILMART | Champagne, Francja

vilmart
Vilmart założony został przez Desiere Vilamarta w 1890 roku. Obejmuje ponad jedenaście hektarów o statusie premier cru. Położony jest w Rilly la Montagne, zaledwie kilka kilometrów od Reims, stolicy regionu. Jest jednym z niewielu producentów którzy przeprowadzają pierwszą fermentacje wina w dębowych beczkach. Nabierają dzięki temu niezwykłego i bogatego aromatu,
VILMART | Champagne, Francja was last modified: 15 lipca, 2022 by festus_admin
2018-01-01

VINA SALCEDA | Rioja, Hiszpania

salceda
Vina Salceda mieści się w posiadłości o tej samej nazwie w Elciego, małym malowniczym miasteczku. Natomiast grona rosną na działkach położonych w La Dehesilla, El Roquial i Valdefrailes, których cechą charakterystyczną są kredowe i gliniaste gleby, idealne do uprawy Tempranillo. W celu zachowania wysokiej jakości wina, grona zbierane i selekcjonowane
VINA SALCEDA | Rioja, Hiszpania was last modified: 1 stycznia, 2018 by festus_admin
2018-09-23

VIU MANENT | Valle de Colchagua, Chile

viu manent
Viu Manent to rodzinna firma, którą w 1935 roku założył Miguel Viu Garcia. Na początku rodzina posiadała działki w San Carlos de Cunaco, w samym sercu regionu winnego - Colchagua Valley - okrzykniętego przez Wine Enthusiast w 2006 roku, najlepszym regionem winiarskim świata. Obecnie winnicą zarządza już trzecie pokolenie Viu
VIU MANENT | Valle de Colchagua, Chile was last modified: 23 września, 2018 by festus_admin
2018-05-26

XIMENEZ-SPINOLA | Brandy de Jerez, Hiszpania

ximenez-spinola
Ximenez-Spinola to dyskretna firma. Znakomite sherry produkuje się tu od 1729 roku, ale nie są powszechnie znane ze względu na bardzo ograniczone ilości produkowanych win (prawdopodobnie najniższe z całego regionu Jerez). Podobnie jest z brandy. W Ximenez-Spinola nie dba się o medale na międzynarodowych konkursach ani o regulacje dotyczące maturacji
XIMENEZ-SPINOLA | Brandy de Jerez, Hiszpania was last modified: 26 maja, 2018 by festus_admin