Ca Botta to innowacyjna włoska winnica specjalizująca się w produkcji wytrawnych win z podsuszanych winogron. Tworzy doskonale zrównoważone, aromatyczne, eleganckie czerwone wina, a także zwiewne i pełne finezji wina białe. Za sprawą doświadczenia, tradycji oraz własnych technologii winiarskich (korzystają z własnego opatentowanego zbiornika Fermentino Ca’Botta) ich wina każdego roku zyskują
Villa Cafaggio, obejmuje 60 hektarów ziem (winnic, gajów oliwnych i lasów), położonych w samym sercu apelacji Chianti Classico (w dużej mierze należącej do pierwotnego regionu Chianti wyznaczonego w 1716 roku). W 1984 roku po spełnieniu rygorystycznych norm teren Chianti Classico otrzymał status DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Produkowane są
Campo al Mare to jedna z winnic należących do Ambrogio i Giovanni Folonari.Firmę założył w 1825 roku Francesco Folonari. Na początku nosiła nazwę Fratelli Folonari i położona była w regionie Veneto. W 1911 roku bracia Italo i Francesco zakupili zabytkową toskańską posiadłość w Chianti Rufina i rozpoczęli przygodę z produkcją
Cantina San Donaci jest jedną z najstarszych winnic w regionie Salento. Została założona w 1933 roku przez grupę 12 rolników, których celem było rozwinięcie gospodarki rolnej. Dzisiaj posiada 320 hektarów działek położonych w różnych obszarach Salice Salentino, które wyróżniają się różnorodnością gleb i mikroklimatu.Oprócz dbałości o jakość winogron Cantina San
Cantina Settesoli została założona w 1958 roku przez grupę producentów wina z Sycylii. Najsłynniejsze to Settesoli, Mandrarossa i Inycon, które zyskały uznanie wśród amatorów i krytyków wina na całym świecie.Gorące promienie słoneczne, błękitne krajobrazy i łagodna morska bryza. W takim otoczeniu dojrzewają grona win z Mandrarossy. Zyskują dzięki temu swój
Destylarnia Caol Ila, która powstała w 1846 roku, jest największą z ośmiu działających obecnie na Islay. Położona jest niedaleko Port Askaig, nad wodami oddzielającymi wyspę Jura od Islay. Swoją gaelicką nazwę zawdzięcza właśnie tej cieśninie.Historia gorzelni jest dość burzliwa – wielokrotnie zmieniała właścicieli, miewała okresy przerw w działalności, została nawet
Castello Monsanto. Kiedy Aldo Bianchi przybył do Chianti w 1960 roku, nie spodziewał się, że już tam zostanie. Kiedy ujrzał widok z tarasu w Castello di Monsanto, zakochał się w nim bez pamięci. Kilka miesięcy później kupił tą posiadłość i podarował w prezencie swojemu synowi. I chociaż Aldo cenił Chianti głównie
Centenario Ron. Kostaryka to górzyste państwo w Ameryce Północnej, leżące pomiędzy Nikaraguą a Panamą. Jak w większości karaibskich krajów, narodowym trunkiem jest tam oczywiście rum. Spośród wielu etykiet wybraliśmy dla Państwa markę mało znaną poza rodzimą Kostaryką, ale według nas jedną z najlepszych.Centenario to rum powstający ze świeżego soku z
Charles de Granville. Nazwa tego producenta pochodzi od legendarnego Karola, który żył w czasach króla słońce – Ludwika XIV. Ponoć w wieku 14 lat zaciągnął się na francuski okręt kaperski i w toku swej służby został kwatermistrzem odpowiedzialnym za zaopatrzenie i wyżywienie załogi. W tamtych czasach, wobec problemów z konserwacją żywności,
Nazwa Chartreuse pochodzi od katolickiego Zakonu Kartuzów, który znany jest z surowości i ascetyzmu – mnisi większą część dnia spędzają w odosobnieniu, poszczą i się nie odzywają. Pierwsza siedziba zakonu znajdowała się w La Grande Chartreuse pod Grenoble (Francja); klasztor wciąż stoi, a za jego murami braciszkowie Benoit i Jean-Jacques