cava

WINNE ETYKIETY | Cava

cava. Kontynuujemy temat win musujących. Tym razem poznamy fantastyczne bąbelki z Hiszpanii.

CAVA
Cava to hiszpańskie wino musujące produkowane metodą tradycyjną, czyli taką, w której druga fermentacja ma miejsce w butelce. Dzięki temu cava jest nieco bardziej złożona i wyrazista niż prosecco, a bąbelki musują znacznie intensywniej. Może być biała lub różowa, a do produkcji jest dopuszczonych kilka odmian, ale o tym nieco później.

95% wina powstaje w katalońskim regionie Penedès, jednak przepisy apelacji (DO Cava) dopuszczają produkcję cava w innych regionach Hiszpanii. dziwne? Jak najbardziej, zważając na to, że przy pierwszej winnej etykiecie dowiedzieliśmy się, że apelacja to przede wszystkim ściśle określony obszar, z którego pochodzi wino. Jest to jedyna tego typu apelacja, gdzie wino ma dokładnie określoną metodę produkcji, ale powstaje w zupełnie różnych, tak bardzo od siebie oddalonych prowincjach. Odległość z Navarry do Walencji, gdzie może być produkowana cava, to prawie 500 kilometrów!

Zatem jeżeli mamy ochotę na klasyczną cava sięgnijmy po butelkę z Penedès, jeśli chcemy spróbować czegoś nowego, wybierzmy taką, która nie jest z Katalonii.
cava
brut nature
Tak jak w przypadku prosecco, również cava ma kilka terminów określających stopień wytrawności, które warto zapamiętać i dzięki którym możemy dokładnie sprecyzować, na jakie bąbelki mamy ochotę:
• brut Nature – super wytrawna,
• Brut – wytrawna,
seco – łagodnie wytrawna, z delikatnie wyczuwalnym cukrem,
• Semi Seco – lekko słodka, z wyraźnie wyczuwalnym cukrem,
dulce – słodka.

reserva
Na etykiecie cava możemy spotkać dwa określenia dotyczące długości starzenia wina (ale nie zawsze, ponieważ minimalny czas dojrzewania cava to 9 miesięcy, a wtedy na etykiecie brak informacji o długości dojrzewania):
• Reserva – wino, które dojrzewało na osadzie drożdżowym przynajmniej 15 miesięcy,
gran reserva – wino, które dojrzewało na osadzie drożdżowym przynajmniej 30 miesięcy.

Dlaczego interesuje nas długość dojrzewania? Ponieważ ma to ogromny wpływ na smak i aromat cava. Im dłużej wino ma kontakt z osadem drożdżowym, tym jest pełniejsze, treściwsze, bogatsze, obfituje w aromaty maślane i tostowe. Im krócej – tym jest świeższe, bardziej owocowe i soczyste. W obu przypadkach nie powinno zabraknąć dobrej kwasowości, która daje cava fantastyczną rześkość.

Ważna uwaga, łącząca poziom wytrawności i długość starzenia, która może zaoszczędzić nam trochę czasu podczas szukania idealnej butelki – Cava Gran Reserva może być tylko wytrawna (Brut, nie wymieniony wyżej extra brut i Brut Nature).

CHARDONNAY
Do produkcji cava najczęściej używane są trzy lokalne białe odmiany: Macabeo, Xarel.lo i Parellada. W przypadku odmian międzynarodowych (Chardonnay i Pinot noir) często mamy do czynienia z winami jednoodmianowymi i tak jest w przypadku naszej etykiety. Jeżeli chodzi o cava różową może powstawać ze szczepów: Trepat, Garnacha tinta, Monastrell i wspomnianego wcześniej Pinot noir.

Z użytymi do produkcji cava odmianami wiążą się jeszcze dwie nazwy, które możemy spotkać na etykiecie:
• Cava blanc de blancsbiałe wino musujące, które powstało wyłącznie z białych odmian, natomiast w kupażu przeważa szczep chardonnay, który uzupełniają Macabeo, Xarel.lo i Parellada.
• Cava blanc de noirs – białe wino musujące, które powstało wyłącznie z czerwonej odmiany Pinot noir.

rocznik
Cava może być nierocznikowa lub rocznikowa (na etykiecie znajdziemy wówczas napis vintage oraz konkretny rok, np.: 2012) i nie ma zasady, która jest lepsza. Wszystko zależy od producenta i naszych preferencji. Tylko próbując, dowiemy się co lubimy.

CODORNIU
Codorniu to nazwa producenta.

GRAN CODORNIU
Gran Codorniu to nazwa wina.

Prosecco już spróbowane, a w tym tygodniu w sklepach Festus kupujemy fantastyczne cava i oceniamy, które bąbelki smakują nam bardziej.

Do następnej etykiety!
Aleksandra Bakunowicz.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
WINNE ETYKIETY | Cava was last modified: Wrzesień 9th, 2017 by festus_admin