codorniu

CODORNIU | Piękny świat cava

Codorniu jest najstarszą rodzinną firmą w Hiszpanii. Pierwsze wzmianki o winnicach i produkcji wina (oczywiście spokojnego) przez Jaume Codorniu pochodzą już z 1551 roku. Kolejnym etapem historii był rok 1659. Nastąpiło wówczas połączenie dwóch ważnych winiarskich rodzin – Anna Codorniu (ostatnia używająca rodowego nazwiska potomkini Jaume Codorniu, która odziedziczyła majątek Can Codorníu) wyszła za mąż za Miquela Raventósa. Od tego momentu rodzina Raventós stała się właścicielem Codorniu, jednak nazwa marki, ze względu na niesamowity prestiż, pozostała niezmieniona do dzisiaj.

PIONIERZY PRODUKCJI CAVA
Historia cava rozpoczęła się w drugiej połowie XIX wieku i była w nieodłączny sposób związana z tą marką. W 1872 Josep Raventós Fatjó po raz pierwszy wyprodukował cava stosując metodę tradycyjną (w której druga fermentacja ma miejsce w butelce) oraz używając trzech lokalnych odmian: Macabeo, Xarel.lo i Parellada.

Po śmierci Josepa Raventósa Fatjó majątek otrzymał jego syn Manuel Raventós. Manuel był wielkim wizjonerem i dostrzegając ogromny potencjał cava zadecydował, że zajmie się wyłącznie jej produkcją. Aby poszerzyć swoję wiedzę wyjechał do Francji. Postanowił również, pomimo trudnych czasów epidemii filoksery, która zdziesiątkowała w Penedès krzewy winorośli, założyć w Sant Sadurní D’Anoia kilka dużych winnic, używając amerykańskich podkładek. Wbrew przeciwnościom losu Manuel Raventós zrealizował swoje marzenia i zapoczątkował produkcję cava na bardzo dużą skalę.

Przełom XX i XXI wieku był dla Codorniu kolejnym bardzo ważnym etapem rozwoju, ponieważ jako pierwszy wytwórca, oprócz odmian lokalnych użył do produkcji cava także odmian międzynarodowych. W 1984 roku powstała Anna de Codorniu – cava ze znacznym udziałem szczepu chardonnay, w 2002 roku Pinot Noir – różowa cava ze szczepu pinot noir, a w 2010 roku Reina Mª Cristina blanc de noirs – biała cava ze szczepu pinot noir. Dzięki temu marka wykreowała własny, niepowtarzalny styl i aktualnie oferuje niesłychanie bogatą gamę win, która zaspokaja potrzeby większości miłośników hiszpańskich bąbelków.

CAVA I SZTUKA
W 1895 roku wspomniany wyżej Manuel Raventós zlecił projekt oraz budowę nowej wytwórni win jednemu z głównych przedstawicieli katalońskiej secesji. Mowa o wybitnym architekcie Josepie Puigu i Cadafalchu, którego dziełem jest również Casa Amatller – barcelońska rezydencja „opływająca” czekoladą. Wracając do Codorniu wynik prac był prawdziwym dziełem sztuki. Oprócz kilku budynków winiarni z ogromnymi, wielopoziomowymi piwnicami, w których dojrzewa cava, powstał również otoczony pięknym ogrodem dom z charakterystycznymi trzema wieżami, który stał się rezydencją rodziny na wiele lat. Całość została nazwana „Cava Cathedral” i stała się symbolem owocnego sojuszu natury oraz pracy człowieka. W 1976 roku kompleks wpisano na listę zabytków. Dziś odwiedza go około 200 tysięcy turystów rocznie.

Oprócz budowy niesamowitej winiarni Manuel Raventós w 1898 roku zorganizował konkurs na poster reklamujący jego cava. W rywalizacji wzięli udział wyśmienici przedstawiciele modernizmu, a efektem były wspaniałe grafiki. Tak niesamowicie wyrafinowaną formę reklamy, połączoną ze sztuką propagował również czekoladowy potentat Antoni Amatller Costa i najwyraźniej była ona skuteczna, bo obie firmy z sukcesami działają do dziś.

Bąbelki od Codorniu dostępne są oczywiście w sklepach FESTUS. Jednak biorąc pod uwagę wyśmienite cava Codorníu i pyszne czekolady Chocolate Amatller mamy coraz większą ochotę jechać do Barcelony. Wycieczka śladami Josepa Puiga i Cadafalcha to bardzo smaczny pomysł.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
CODORNIU | Piękny świat cava was last modified: Grudzień 3rd, 2017 by festus_admin