bruichladdich

BRUICHLADDICH | Islay, Szkocja

W gorzelni Bruichladdich, jednej z zaledwie ośmiu na wyspie Islay, produkuje się trzy rodzaje whisky, a wszystkie wprowadzane są na rynek wyłącznie jako single malt’y. Jest łagodny i kwiatowy, noszący nazwę destylarni, Bruichladdich, jest wyrazisty i torfowy Port Charlotte, i Octomore – najbardziej torfowa whisky na świecie.

Historia zakładu sięga końca dziewiętnastego wieku, ale prawdziwe uznanie przyniosło mu przejęcie sterów nad destylarnią przez Marka Reynier’a. To on prawie całkowicie wyburzył i odbudował na nowo faktorię i położył nacisk na najwyższą jakość jęczmienia (część surowca jest hodowana w obrębie destylarni, a pochodzenie reszty jest jawne i określane na butelce). Zatrudnił też Jim’a Mcewan’a, szanowanego master blender’a z wieloletnim doświadczeniem w Bowmore Distillery.

BRUICHLADDICH | Islay, Szkocja was last modified: 3 kwietnia, 2018 by Piotr Zastróżny