Lopez Cristobal istnieje od 1994 roku. Winnicę założył Santiago Lopez Cristobal, który przejął majątek od swojego ojca. Nazwa pochodzi od nazwisk Santiago i jego żony Loli. Zlokalizowana jest w miasteczku Roa w Ribera del Duero.
Ideą, która przyświeca założycielom winnicy Lopez Cristobal jest tworzenie wyjątkowych win poprzez niską wydajność z hektara. Konsekwencją tego działania jest bardzo mała ilość wyprodukowanych butelek w stosunku do wielkości winnicy. W dość krótkim czasie wina Lopez Cristobal stały się jednymi z najlepiej ocenianych win z Ribera del Duero.
winogrona w Ribera del Duero osiągają rzadką równowagę między dojrzałością a kwasowością. gleba w tym regionie okazała się być niezwykle sprzyjająca do produkcji wysokiej jakości win. Wiele rodzin uprawiających na swej ziemi kapustę, nagle odkryło, że zrządzeniem losu stało się spadkobiercą wielkiej fortuny, gdy w połowie lat 80-tych odkryto niezwykłe walory winiarskie tego regionu.