Charles de Granville. Nazwa tego producenta pochodzi od legendarnego Karola, który żył w czasach króla słońce – Ludwika XIV. Ponoć w wieku 14 lat zaciągnął się na francuski okręt kaperski i w toku swej służby został kwatermistrzem odpowiedzialnym za zaopatrzenie i wyżywienie załogi. W tamtych czasach, wobec problemów z konserwacją żywności, wśród marynarzy panoszył się, spowodowany brakiem witamin szkorbut, który drastycznie zmniejszał ich efektywność (utrata zębów wśród żołnierzy była wówczas dużym problemem – były one potrzebne podczas obsługi ręcznej broni palnej). Zasługą Karola było wprowadzenie na okręt, a potem do marynarki, destylatu ze sfermentowanych jabłek własnej produkcji, który miał dużą przydatność do spożycia i zapewniał załodze potrzebną dawkę witamin. Po latach, Charles założył rodzinę i osiadł w miejscowości Granville w Normandii, a za swe zasługi został przez Ludwika XIV nobilitowany.
Calvados Charles de Granville gościł na stołach królów francuskich i angielskich, a w XIX wieku na stole carskim. W XX wieku Calvados ten był wielokrotnie zamawiany do Białego Domu, na polecenie prezydenta Roosevelta. Wytwarzany jest z najszlachetniejszych odmian jabłek, stosowanych do produkcji Calvadosu: Bisquet, Bedan, St. Martin i Petit Joly.