grappy

DEGUSTACJA GRAPPY | Distilleria Santa Teresa Marolo

Zapraszamy na kolejną degustację, tym razem grappy, z okazji dwudziestolecia firmy Festus.

Tym razem będziemy degustować grappy, te najpiękniejsze na świecie, pochodzące z destylarni Santa Teresa Marolo. Gościem specjalnym będzie właściciel destylarni Santa Teresa, Lorenzo Marolo.

Spotykamy się 10 czerwca o godzinie 19:00 w sklepie Festus na Morskiej w Sopocie.

Z powodu bardzo ograniczonej ilości miejsc, prosimy o potwierdzenie przybycia: piotr.zastrozny@festus.pl.

Destylarnia Marolo została założona w mieście Alba w 1977 roku przez Paolo Marolo. Słynie z innowacyjnego podejścia do produkcji grappy. Paolo jako jeden z pierwszych, w czasach gdy wszyscy produkowali grappę na ilość, postawił na jakość.

Do destylacji grappy używa alembików z płaszczem wodnym typu Bain Marie. Są one bardzo drogie i destylacja za ich pomocą zabiera dużo czasu, jednak pozwala stworzyć destylat o niesamowitej gamie zapachowo-smakowej. Następną nowością było tworzenie poszczególnych grapp z wytłoczyn z tylko jednego gatunku winogron (Barolo, Brunello, moscato). Ostatnią jest starzenie destylatów w beczkach z dębu (krótkie leżakowanie) lub z akacji (długie starzenie).

Marolo

DEGUSTACJA GRAPPY | Distilleria Santa Teresa Marolo was last modified: 7 marca, 2017 by festus_admin