conceito

CONCEITO, RITA MARQUES | Maciej Nowicki, Winicjatywa

Maciej Nowicki na łamach Winicjatywy pisze o naszych winach Conceito, które zdegustował. Miłej lektury!

conceito bastardo

Etykietę dzisiejszego wina dnia po raz pierwszy widziałem jako.. zdjęcie profilowe na Facebooku, naszego autora – Marcina Likowskiego. Wkrótce okazało się że Conceito to nie tylko zapadające w pamięć etykiety, ale i świetna zawartość. Za całą koncepcją (conceito w języku portugalskim znaczy właśnie koncept) stoi enolożka – Rita Ferreira Marques. Winnice Conceito – łącznie kilkadziesiąt hektarów – rozrzucone są po kilku miejscach doliny Douro. Jest tak jak myślicie – bastardo to po portugalsku „drań”. Ten nieco już zapomniany szczep (znany także jako Trousseau we Francji i Verdejo negro w Hiszpanii) uprawiany był przede wszystkim na Maderze, gdzie służył do produkcji tamtejszych win wzmacnianych (pisałem o nim w tym tekście), ale na tej wyspie pozostały go dziś szczątkowe ilości.  Inne miejsca jego występowania to Dão, Bairrada i właśnie Douro. Powstające z niego wina mają ciemnowiśniową barwę, w smaku dominują czerwone jagody i dojrzałe, leśne owoce. Dokładnie takie jest Conceito Bastardo, z wyczuwalnym w strukturze wina 8-miesięcznym dojrzewaniem we francuskich baryłkach, przyjemnymi taninami i świeżą kwasowością. Szczerze polecam! Aha, powstało tylko 5 tysięcy butelek.

conceito contraste

Kto nie ma ochoty na Drania, może sięgnąć po Contraste 2012. Klasyczny dla Douro kupaż szczepów Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz z dodatkiem Tinta Amarela i Rufete; aromaty dojrzałych czerwonych owoców (śliwka), trochę nut ziemistych, przypraw – wszystko w dobrej proporcji. Akurat do dobrego kawałka wołowiny.

conceito douro red

Komu i tego mało, ma jeszcze do wyboru Conceito Douro Red 2012 – czołowe czerwone wino tego producenta. Ten sam kupaż, ale wersja zdecydowanie bardziej „na bogato”: 20 miesięcy leżakowania w beczce, jeszcze więcej dojrzałego owocu, w miejsce nut ziemistych – skóra, lukrecja, tytoń, drzewo cedrowe, no i posmak trwa minimum dwa razy dłużej. Można do mięsa, ale lepiej do kontemplacji.

conceito contraste white

Jeśli żadna z powyższych propozycji nie okazała się interesująca, to znak, że wolicie białe wina z Portugalii. Ale i tu jest wybór, bo i Contraste, i Conceito mają swoje białe „odpowiedniki”. Contraste Douro White 2014 to kupaż arinto, côdega i rabigato – wino bardzo świeże, pełne cytrusów, ziół i spinającej całość mocną klamrą kwasowości. Bardzo fajne na ciepłe dni.

conceito douro white

Conceito Douro White 2014 to propozycja dla tych, którzy w białym winie szukają czegoś więcej. Duuuużo więcej. W bukiecie wyraźne nuty wanilii i tostów, w ustach cytrus ustępuje miejsca tropikalnym owocom, na szczęście pojawiają się nuty mineralne i niezła kwasowość. Wino z potencjałem na kilka lat, ale i wymagające jedzenia – najlepiej makaronów ze śmietanowymi sosami czy tłustszych ryb.

conceito new zealand

A na koniec niespodzianka – wino, które na zlecenie producenta powstaje w.. Nowej Zelandii. A konkretnie – Conceito Marlborough Sauvignon blanc 2011. Przyznaję – nie jest to mój typ Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii, wolę pić młode, proste roczniki. Tu zaś mamy 8 miesięcy francuskiej beczki od razu daje o sobie znać, owoce egzotyczne są aż zanadto dojrzałe. Mocna struktura i niezła kwasowość ewidentnie predestynują to wino do podawania z jedzeniem.

Maciej Nowicki, Winicjatywa.pl.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
CONCEITO, RITA MARQUES | Maciej Nowicki, Winicjatywa was last modified: Kwiecień 5th, 2018 by festus_admin