Tinto Pesquera. Trudno sobie wyobrazić, że niespełna 50 lat temu, w Ribera del Duero przeważały plantacje buraków. Wielkiej zmiany w rolniczym krajobrazie dokonał Alejandro Fernández, który w 1972 roku odziedziczył po ojcu posiadłość w Pesquera i postanowił spełnić swoje wielkie marzenie o produkcji win wysokiej jakości. Przez kolejne lata Alejandro zjednał sobie wielu winiarzy i rozpoczął eksperymenty z uprawą winorośli, okresem zbiorów gron i procesem dojrzewania wina. Dzięki ciężkiej pracy i promocji win, region Ribera del Duero zawdzięcza mu przyznanie w 1982 roku okręgowej apelacji Denominación de Origen.
Obecnie Grupo Pesquera posiada cztery winnice: Tinto Pesquera (w gminie Pesquera de Duero w prowincji Valladolid), Condado de Haza (w prowincji Burgos), Dehesa La Grancja (w prowincji Zamora) i El Vinculo (w prowincji Ciudad Real).