Beaujolais Nouveau 2025 w Festusie – święto młodego wina
Trzeci czwartek listopada to data znana wszystkim miłośnikom wina – dzień, gdy cały świat wznosi kieliszki z młodym Beaujolais Villages Nouveau 2025! W tym roku przypada on 20 listopada, a my w Festusie świętujemy już po raz 29. Od 1996 roku tego dnia nasze sklepy wypełniają się śmiechem, rozmowami i aromatem świeżego gamay. To tradycja, którą kochamy i pielęgnujemy – bo nic nie smakuje tak jak pierwszy łyk nowego rocznika.
Beaujolais Nouveau to zwyczaj, który narodził się we Francji w latach 50. XX wieku. Po zakończeniu zbiorów winiarze z regionu Beaujolais butelkowali młode wino niemal natychmiast, by wspólnie uczcić nowy rocznik. Z biegiem lat ten lokalny obyczaj przerodził się w święto globalne – od Paryża po Tokio, od Nowego Jorku po Sopot. Dlatego również tu, w Festusie, otwieramy butelki i świętujemy razem z resztą świata!
W tym roku w naszych sklepach czekać będzie na Was Beaujolais Villages Nouveau z winnicy Domaine de la Madone – wino świeże, pachnące malinami i fiołkami, z lekką nutą przypraw. To kwintesencja młodego gamay: soczyste, pełne radości i idealne do rozmów, spotkań oraz wspólnego świętowania. Co więcej, to również doskonały sposób, by symbolicznie rozpocząć nowy sezon winiarski.
Degustacja w Sopocie – świętujmy razem!
Jak co roku, zapraszamy nie tylko do spróbowania Beaujolais Villages Nouveau 2025 w naszych sklepach, ale także na wyjątkową degustację w Sopocie, przy ul. Morskiej 1. Wspólnie otworzymy młode wino i odkryjemy kilka innych znakomitych etykiet. Jakich? Widzimy się! Będzie radośnie, aromatycznie i, co najważniejsze, po francusku!
Beaujolais i szczep gamay – historia i terroir
Region Beaujolais leży na południu Burgundii, między Lyonem a Mâcon. To kraina granitowych wzgórz, łagodnego klimatu i niekończących się winnic. Uprawia się tu głównie szczep gamay – odmianę, która daje lekkie, soczyste i pełne owocu wina. W Beaujolais to właśnie gleba i ręka winiarza decydują o stylu – od młodych, świeżych win po poważniejsze crus. W trzeci czwartek listopada króluje jednak tylko jedno: Beaujolais Nouveau – radosne i ulotne jak sam moment, w którym powstaje.
Beaujolais Nouveau to coś więcej niż wino – to symbol optymizmu, wspólnoty i radości życia. W Festusie świętujemy je nieprzerwanie od 29 lat. I każdego roku smakuje ono tak, jak lubimy najbardziej – świeżo, spontanicznie i z uśmiechem. Jesienią w Festusie celebrujemy nie tylko Beaujolais Nouveau, ale także Sherry Week – odkryj andaluzyjskie smaki i dołącz do naszych winnych przygód!
Piotr Zastróżny
FESTUS.PL
