dojrzewane w beczce

in. dojrzewane w dębie; określenie odnoszące się do win fermentujących w stali nierdzewnej, a dojrzewanych w dębowych beczkach (zwykle); oczywiście wiele wielkich win fermentuje i dojrzewa w beczkach; nowe, dębowe beczki są naczyniami stosunkowo drogimi, więc rzadko stosuje się je do tańszych win; proces dojrzewania w barriques lub większych zbiornikach dębowych, przed zabutelkowaniem, pozwala młodym winom złagodnieć, wchłonąć nieco zapachu drewna i tanin oraz zharmonizować ich cechy smakowe; na skutek parowania smakzapach wina stają się bardziej skoncentrowane; dojrzewanie w drewnie, w zależności od wielkości i techniki wytwarzania beczki, pochodzenia i rodzaju dębu, zwiększa złożoność wina, jego gładkość i łagodność; niestety, powoduje także utlenianie wina; beczka w swej młodości nadaje winom nutę spalenizny, kawy, wanilii, kakao o różnej intensywności; stwierdzenie, że wino dojrzewało w 200% nowej beczce oznacza, że w trakcie starzenia przelano je do kolejnej nowej beczki (np. wino dojrzewające w sumie przez 18 miesięcy po 9 przelano do nowych beczek); dąb; fermentowane w beczce; élevage