FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

słodkość win niemieckich

w zależności od kwasowości podział win niemieckiech z uwzględnieniem zawartości cukru jest następujący: trocken (wytrawne) – do 4 g/l w winach o niskiej kwasowości i do 9 g/l w winach o wysokiej kwasowości, halbtrocken (półwytrawne) – do 12 g/l w winach o niskiej kwasowości i do 18 g/l w winach o wysokiej kwasowości; feinherb, odpowiednik off-dry lub moelleux, (określenie mało precyzyjne, oznaczające wino trochę słodsze niż półwytrawne); lieblich, mild – półsłodkie, określenie pojawiające się na etykietach, równie nieprecyzyjne co francuskie moelleux, o poziomie jego słodkości można wnioskować na podstawie Prädikat (QmP); süss lub edelsüss – wino słodkie, określenie rzadko umieszczane na etykietach, o poziomie słodkości wina można wnioskować na podstawie Prädikat; Oechsle


POKAŻ: