FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

wyrób win białych

specyfiką wytwarzania białego wina jest brak maceracji; winogrona są delikatnie zgniatane (foulage) i natychmiast wyciskane pod prasą, aby kontakt soku ze skórkami był jak najkrótszy z uwagi na dużą wrażliwość białego moszczu na utlenianie; ponadto unika się wtedy przedostawania się do soku tanin ze skórek; po usunięciu wszystkich stałych elementów z moszczu może rozpocząć się fermentacja alkoholowa zmieniająca gronowy sok w wino; obecnie zdecydowana większość win białych fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej, pozwalających na lepszą kontrolę temperatury; w niektórych regionach, takich jak Burgundia, winifikację win białych, szczególnie prestiżowych, przeprowadza się także w barriques; fermentacja w beczkach dębowych, szczególnie nowych, wzbogaca potencjał aromatyczny wina; wina białe zasadniczo powinna cechować świeżość, wigor i względnie wysoki poziom kwasowości, dlatego blokuje się fermentację jabłkowo-mlekową; wytwarzanie białych win słodkich, moelleux i likierowych różni się tylko tym, że tłoczenie winogron trwa wolniej, a fermentacja ustaje, zanim wszystkie cukry zamienią się w alkohol; przerwanie fermentacji może być naturalne lub spowodowane dodaniem alkoholu; termoregulacja; zimna fermentacja; mutage; wino białe


POKAŻ: