lub „upieczone”; zwykle wada wina objawiająca się ciężkim, słodkim, czasem śliwkowym lub skarmelizowanym zapachem i smakiem (przejrzałe); określa się tak wina, które pachną i smakują jak ugotowane; problem ten najczęściej występuje w klimacie gorącym, w którym brakuje opadów, kiedy winobranie przeprowadzono w zbyt wysokiej temperaturze lub zbierane winogrona były przejrzałe albo moszcz utleniony, czyli pozostawał zbyt długo w kontakcie z powietrzem (taki moszcz daje zwietrzałe, często aż brązowe wina); wina u. zdarzają się w Dolinie Rodanu, Kalifornii, Republice Południowej Afryki czy w Australii; na Maderze „gotuje” się wina w procesie zwanym estufagem, tworząc trunki o nieco przypalonym, karmelowym smaku: w tym przypadku nie jest to wada, lecz cecha charakterystyczna tego wina; zapach u. wina może pochodzić także od mocno przypalonej beczki; madera; aromatów rodziny; dąb; dębowe, grzanka; typy win