FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

press wine

(ang.) najwyższej klasy wina zwykle powstają bez konieczności używania prasy winiarskiej; jeśli do uzyskania reszty moszczu (po okresie cuvaison) używa się prasy winiarskiej, powstają p.w. niższej jakości; często wyciska się grona kilkukrotnie; wina takie mają więcej tanin, w efekcie są lekko gorzkawe i szorstkie, stąd dodaje się do nich nieco cukru, by je złagodzić (wówczas może powstać z niego wino stołowe); zwykle miesza się w różnych proporcjach wina spod prasy i free run wine, będące ich przeciwieństwem – w zależności od preferencji winiarza; niektórzy degustatorzy stosują francuskie określenie „caractère de presse” (czyli o cechach win powstałych z użyciem prasy winiarskiej) w odniesieniu do win o charakterystycznym, nieco tytoniowym aromacie; w Szampanii najlepsze wina pochodzą z tzw. première pressée (pierwszego tłoczenia); wytłoczyny


POKAŻ: