często tworzone z potencjalnych porto rocznikowych albo porto z pojedynczej winnicy, a więc tych, które nie zostały przez producenta zadeklarowane jako takie; są to wysokiej jakości porto uzyskane przez kupaż win z różnych lat w celu uzyskania porto o organoleptycznie komplementarnych cechach; do kupażu takich win używa się porto o różnym wieku, których średnia oznaczona jest na etykiecie; są więc tawny 10-, 20-, 30-, 40-letnie i starsze; wina te trzymane są w wielkich zbiornikach i starzone przez wiele lat, aż z powodu utleniania utracą czerwony kolor, stając się jasnobrązowe, ciemnobursztynowe, z niuansami pomarańczowymi; porto tawny po 10 latach utrzymuje jeszcze owocowy aromat, po 20 latach ma już zapach suszonych owoców, po 30 latach i więcej zaczynają być obecne jeszcze intensywniej suszone owoce oraz korzenny aromat; wina na podniebieniu są gładkie i dobrze zrównoważone i cechuje je niezwykle trwały aromat; porto tawny; porto; porto dojrzewane w kadzi