FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

porto rocznikowe

(ang.) lub vintage; najbardziej prestiżowy, najbardziej długowieczny typ porto wytwarzany z jednego rocznika; w odróżnieniu od innych porto rocznikowych (porto vintage z pojedynczej winnicy czy porto colheita), vintage jest w pełni winem deklarowanym i poddanym surowym regułom; butelkowanie musi nastąpić między dniem 1 lipca 2. roku po zbiorze a 30 czerwca 3. roku po zbiorze; zamiar deklaracji vintage w odpowiednim czasie musi być zgłoszony do Instituto de vinho do Porto (IVP), razem z próbkami i oświadczeniem o ilości wina przeznaczonej na rynek; dopiero po otrzymaniu aprobaty IVP, który gotów jest zagwarantować jakość wina, następuje faza decyzyjna o deklarowaniu porto; nie zawsze cała ta procedura kończy się deklarowaniem danego rocznika; zwykle na każde 10 lat przypadają 3–4 deklaracje vintage; vintage uważa się za jedno z najlepszych win świata, stąd zawsze jest probieżem jakości produktów danego domu winiarskiego (zwykle jest to mniej niż 1% produkowanego wina) oraz stanowi o reputacji producenta; mimo ogromnego doświadczenia, zdarzają się vintage słabe, stąd bierze się duża ostrożność przy deklarowaniu wina; wiele butelek można wypić i wiele wieczorów spędzić, rozprawiając nad przewagą jednego rocznika nad innym, jednego producenta nad drugim; dyskusje te jednak nie zmieniają faktu, że wino porto vintage jest otoczone pewną mistyką; bez szkody dla jakości vintage może być konsumowane w ciągu 3 dni od otwarcia butelki, przy użyciu np. korka typu Vacuvin można czas ten wydłużyć o kilka następnych dni; bardzo stare vintage, z uwagi na ich kruchość, lepiej wypić wcześniej; starym vintage zwykle wymienia się korki po około 30–40 latach, głównie u producentów, gdzie zapasy starego porto są największe; oczywiście jak każde wielkie wino vintage potrzebuje odpowiedniego szkła, które uwydatni jego cechy (za idealne uchodzą kieliszki firmy Riedl); młode vintage jest pełne ciała, często ściągającecierpkie; dojrzewając w butelce, staje się coraz gładsze, coraz bardziej harmonijneeleganckie, stopniowo tracąc początkową cierpkość, osiągając równowagę, złożoność i charakterystyczny bukiet, w którym wyczuwalna jest czekolada, kakao, kawa, cygara, cynamon i pieprz oraz zanikające z wiekiem aromaty owocowe; vintage jest długowieczne, może przetrwać 10–50 lat

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

POKAŻ: