FESTUS.PL

muszkat, muszkatowe

in. muscat, muskat, muszkatel, moscatel, moscato, muscadel, muskatel, muskateller; nazwa jednej z największych historycznych odmian winorośli i win; Grecy grona te określali jako anathelicon moschaton, a Pliniusz Starszy nazywał je uva apiana (pszczele grona); dwie najważniejsze odmiany to muszkat aleksandryjski (rzymski) i muscat blanc a petits grains; warto wspomnieć także o trzecim znanym w Polsce głównie z win węgierskich – badacsony i muscat ottonel, będącym krzyżówką muszkatu znad Loary i chasselas; ?m. uprawia się również w Alzacji; istnieją także m. czerwone, np. muscat aleatico czy tzw. muszkat hamburski; dawniej wyłącznie słodkie, dziś również wytrawne; ?m. oznacza wino o charakterystycznym aromacie gron muszkatelowych, przypominających piżmo, niekoniecznie wyłącznie z odmian muszkatowych; melon; VDN; bez; aromatów rodziny

Exit mobile version
Przejdź do paska narzędzi