(fr.) lub cuvée prestige – prestiżowe cuvée tworzone przez assemblage najlepszych win producenta, szczególnie w Szampanii; pierwszy pomysł na c.s., Réserve de l’ Empereur, wyszedł od Eugèna Merciera, który stworzył je dla cesarza Napoleona III; szampan zaprezentowano w specjalnej butelce inkrustowanej złotem i srebrem; drugie znane do dziś c.s. stworzył Roederer dla cara Aleksandra III, rozlewane do przezroczystego, kryształowego flakonu, od którego przejęła nazwę (Cristal); obecnie niemal każdy wielki dom szampański posiada swoje c.p.: Deutz – Cuvée William Deutz, Perrieur-Jouet – Belle Epoque, Moët & Chandon – Dom Pérignon, Laurent Perrier – Cuvée Grande Siècle, Veuve Cliquot Ponsardin – La Grande Dame, Pol Roger – Sir Winston Churchill itd.; mogą one być szampanami rocznikowymi lub składać się z kilku roczników najbardziej subtelnych win; c.s. zasadniczo nie powinny różnić się od innych z danego domu szampańskiego, ale z pewnością wyróżniają się imponującym bukietem, elegancją, złożonością i oczywiście można cieszyć się nimi nawet przez dziesięciolecia; c.s. nie są wyłącznie specjalnością Szampanii; można je znaleźć w wielu innych regionach, we wszystkich typach win, wtedy są to jednak prawie zawsze wina dojrzewające w dębie; warto pamiętać, że zbyt długie zwlekanie z otwarciem wina prestiżowego może skończyć się całkowitym brakiem satysfakcji i rozczarowaniem podczas jego konsumpcji