FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

aromaty kwiatowe

niezwykle szeroka rodzina aromatów przypominających różne kwiaty, takie jak np. róża, akacja, piwonia, fiołki, jaśmin, bez, czarny bez, hiacynt, lipa, janowiec, irys, konwalia, lewkonia, narcyz, wrzos, głóg, lawenda, wiciokrzew, pelargonia, piwonia, magnolia, kwiat pomarańczy, brzoskwinia, liguster, werbena, migdałowiec; cechują głównie młode, białe wina, są  kruche i niekiedy ulotne, nietrwałe; podczas swojej ewolucji wino przechodzi okres kwiatowy, kwiatowo-owocowy, by w końcu osiągnąć aromaty trzeciorzędne, bukiet; a.k. mają np. wina muszkat, viognier, riesling; rzadziej akcenty kwiatowe mają wina czerwone, szczególnie wina wielkie, chociaż zapach róży występuje w winach z Nebbiolo (barolo, barbaresco); kwiaty żółte i zielone będące w sąsiednim rejestrze kwiatów białych wyznaczają gamę aromatyczną win białych we wczesnej młodości i czerwonych u kresu swego życia, w swym apogeum (przede wszystkim lipa, janowiec, miododajny, aromatyczny nostrzyk żółty); wielkie wina likierowe cechują właśnie te niuanse zapachowe zintegrowane z bukietem miodowym (aromaty spożywcze); nuta lipowa kojarzona jest zawsze z odmianowym aromatem pierwotnym, w odróżnieniu od aromatu janowca pojawiającego się dopiero po pewnym czasie starzenia w butelce; liguster, rezeda, kapryfolium, akacja i kwiaty polne są aromatami pospolitymi i licznie występują w winach białych, pozostają świeże, nie ulegają oksydacji; zapach róż i kwiatu czarnego bzu silnie wiąże się z muszkatami; niekiedy do aromatów kwiatowych zalicza się miód z uwagi na jego pochodzenie z kwiatowego nektaru; → kwiat, aromaty pierwotne, aromaty owocowe, rozwój wina


POKAŻ: