FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

aromaty eteryczne

serię tę tworzą różne, drugorzędne, w większości nieprzyjemne produkty powstające podczas fermentacji wina, w wyniku działania drożdży i bakterii; w sensie chemicznym często są to estry lub ketony; mogą to być zapachy drożdży, mydła, wosku, świecy, werniksu, zmywacza do paznokci, rozpuszczalnika do farb, nabiału, mleka, pszenicy, piwa, jogurtu, kwaśnego mleka, świeżego, zjełczałego masła, sera, rancio, nawet bigosu, banana i angielskich karmelków (lukrecja), ale także zapach stodoły czy chłopskiego podwórka; a.e. powstają głównie w końcowej fazie fermentacji wina, w młodych winach typu primeur i najczęściej znikają już po kilku miesiącach; tym niemniej część a.e. jest jednak typowa dla niektórych win primeur, np. beaujolais (bananangielskie karmelki); metaforycznie wino lekkie, zwiewne, subtelne, niematerialne; → lotne, aromaty balsamicznearomaty chemicznearomaty spożywcze


POKAŻ: