FESTUS.PL

ausbruch

(niem.) lub ruster ausbruch; stare określenie bardzo słodkich win z przejrzałych, nieco przesuszonych gron porażonych szlachetną pleśnią, pochodzące z miejscowości Rust w austriackim regionie Burgenland nad jeziorem Neusiedlersee (do 1921 r. region ten był częścią Węgier); dzięki wystarczającej kwasowości jest dobrze zrównoważone; aby wyprodukować takie wino ciężar moszczu musi osiągnąć przynajmniej 138°Oe (Oechsle); przed winifikacją do takich winogron może być dodany świeżo wyciśnięty moszcz lub wino z późnego zbioru pod warunkiem, że pochodzą z tej samej winnicy; w przybliżeniu jest to austriacki odpowiednik węgierskiego aszu; zaczęto go wytwarzać mniej więcej w tym samym okresie, w końcu XVII w.; pod względem słodkości jest to kategoria pośrednia między beerenauslesetrockenbeerenauslese; → strohwein

Exit mobile version
Przejdź do paska narzędzi